НОВИНИ

Борисов потвърди, че няма да се кандидатира за президент

Премиерът Бойко Борисов за пореден път потвърди, че няма да се кандидатира за президент. Каза още, че сегашният държавен глава Росен Плевнелиев е бил вариант за ГЕРБ. Премиерът направи този коментар в парламента, където беше за да отговори на въпрос на председателя на БСП Корнелия Нинова. Борисов реагира остро на декларация на БСП, в която управлението на страната беше определено като лошо, с провалени проекти и загубени средства от еврофондовете.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:56, 27.05.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

С твърдението, че в ГЕРБ има достатъчно хора, които могат да бъдат обединяващи фигури и да вършат работа - премиерът за пореден път отхвърли варианта да влезе в битка за президентския стол.

Бойко Борисов - министър-председател: "Ако съм бил за кариера щях да съм бил президент още преди много години, никога това не ме е влекло, нито считам, че там мога да бъда така полезен както в момента".

Борисов не отрече, че Росен Плевнелиев е бил сред имената и за предстоящите президентски избори.

Бойко Борисов: "Имаше, разбира се - вариант, но той има лични причини. И когато беше дошло времето, както царят казва - щях да седна да поговоря първо с него".

Попитан дали ще бъде възобновен проектът Южен поток Борисов отговори, че вариантите са всякакви, стига да са спазени европейските правила, когато е гарантиран преносът на газ и условията не са заробващи.

Бойко Борисов: "За разлика от предишното правителство аз искам Европа да застане зад проекта, за да е сигурно, че няма да бъде спиран".

В задочна размяна на реплики - така премина идването на премиера в парламента. Той не влезе в диалог с лидера на БСП Корнелия Нинова, която имаше питане към него, изчете отговора си формално и избра да говори пред журналистите. Ядоса го декларация на БСП, в която се казва, че управлението се е провалило в усвояването на еврофондовете. Социалистите критикуваха и качеството на асфалта по новите магистрали.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Една от темите също е европейските фондове, които министър-председателят иска да избяга днес като разговор. Това също е държавнически въпрос, защото години наред прехвърляхте отговорността върху БСП. Но да си кажем истината -спираните проекти в предишното управление са само за нарушения на кметове в общини на ГЕРБ".
Бойко Борисов: "Нищо не се е променило там, същите лъжи и същите глупости, говорят за общините, а нямат един кмет някъде. До вчера заради БКП и БСП хората караха по пътеки. Вие забравихте ли как ходихте до Харманли, как ходихте до Свиленград и как ходите сега? Забравихте ли как ходихте до Бургас?"
;

Вицепремиерът по еврофондовете определи атаката срещу управлението точно на тема еврофондове като лошо решение.

Томислав Дончев - вицепремиер: "Нали знаете като идват избори всички започват да се държат малко ирационално като пред абитуриентски бал".

Според премиера това, което е чул днес в парламента е част от предизборната надпревара. И пожела на опонентите си да си играят игрите, а ГЕРБ щял да си върши работата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръгва традиционният поход По стъпките на Ботевата чета
Тръгва традиционният поход "По стъпките на Ботевата чета"
Поезия под дъжда
Поезия под дъжда