НОВИНИ

Борисов определи думите на Радев като „вероломно нападение срещу правителството“

„Вероломно нападение срещу правителството“ - така Борисов коментира критиките на държавния глава към управлението. Министър-председателят призова Румен Радев да сезира прокуратурата, ако има данни за негов общ бизнес с Делян Пеевски, и на свой ред зададе няколко въпроса към президента.

Николай Минков
от Николай Минков
22:05, 15.02.2018
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Премиерът коментира казаното от държавния глава с думите,че не е редно един президент на всички българи да дава такива оценки и да взема явна страна към неговата партия БСП. Той отхвърли твърдението, че Движението за права и свободи подкрепя управляващите, като припомни, че ДПС никога не е гласувала за ГЕРБ, нито на избори, нито в парламента.

Бойко Борисов, министър-председател: Всички гласове на ДПС отидоха за президента Радев на президентските избори. И официално и неофициално те дадоха своята подкрепа за него.Не за кандидата на ГЕРБ.

Борисов категорично на приема твърденията на Радев за срещи и общи бизнесинтереси с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Бойко Борисов, министър-председател: Абсолютно ми е чиста съвестта. Тук искам да се обърна към президента. Ако има каквито и да са данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно, днес да сезира прокуратурата, КОМПИ, която иска институция, защото аз твърдя, че такава няма.


;

Премиерът на свой ред зададе въпроси към държавния глава.

Бойко Борисов, министър-председател: Колко струват изборите на президента Радев и как се договори с ДПС за подкрепата? С Делян Пеевски ли го направи? Виждате ли как гадно звучи. Защото, хайде сега той да дава пресконференция и той да седне и да обяснява същото.Това добре ли е за държавата?

По повод твърдението, че правителството загърбва националната сигурност заради провала на сделката за нов изтребител, примерът заяви, че ще ВВС ще имат нов самолет. Но попита, защо през годините са харчени пари вместо за модернизация на армията предимно за купуване на самолети и вертолети.

Премиерът коментира и изказването на президента Радев, че слуша външни гласове по повод дебата за Истанбулската конвениця.

Бойко Борисов, министър-председател: Бих се радвал да каже кой глас извън България визира, Брюксел, Меркел, Макрон, Юнкер. Нека да говорим с имена. Не знам какъв кукловод трябва да имаш или кого да слушаш в чужбина, за да станеш против насилието над жени и деца. И след като има каквото и да е съмнение и явно обществото се плаши или притеснява от подобно нещо, въпреки че 47 страни са го направили, от тук нататък ние няма, докато няма консенсус изобщо да я движими напред повече.
;

Борисов не прие и сравнението, което президентът използва, за да опише ролята на България в предстоящата срещата между ЕС и Турция през март във Варна.

Бойко Борисов, министър-председател: Шербет... Тук прозира, според мен, малко завист. Това, че са се съгласили ЕС и Турция да започнем преговори и да се нормализират отношенията, това е само плюс на България. И да ти се даде такава възможност, също отчитат, че България е една стабилна държава. Ама тя е стабилна не само заради мен, но и заради президента, заради парламента и заради опозицията.

Борисов заяви, че във вчерашното си интервю, никъде не е обидил президента или институцията.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз внимателно прегледах всичко, което съм говорил и нито един пункт не съм обидил президентската институция и президента Радев и не съм си позволил да му направя каквато и да е квалификация, освен че заедно сме работили добре.

И призова хора от администрацията на Донкуво 2 да не си позволяват обидни квалификация към правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Каракачанов се срещна с военния министър на САЩ Джеймс Матис
Министър Каракачанов се срещна с военния министър на САЩ Джеймс Матис
Задочен спор между президента и премиера
Задочен спор между президента и премиера