От Залцбург, където участва в неформалната Среща на върха на Европейския съюз, премиерът Бойко Борисов отговори на критиките на президента Румен Радев за назначаването за вътрешен министър на Младен Маринов. По думите му управляващата коалиция е преценила, че Маринов се справя добре и затова е номиниран. Премиерът заяви, че той не цели война между институциите, но президентът Радев всеки ден критикува управлението.

Бойко Борисов, премиер на България: Аз питам един държавен глава не би ли трябвало да е глава на всички партии? Не би ли трябвало да е еднакво отдалечен от всички партии, не би ли трябвало да е обединител на нацията? Да, разбира се, има право на своето мнение. Ами аз, ако почна да говоря за Пламен Узунов или неговите съветници, какви служители са? Нима там, при него, няма един, който беше заставал в хитлеристки поздрав, за същото нещо аз махнах зам.-министър. Това помага ли ни на институциите? В края на краищата отговорността се понася от тези, които са избрани да управляват. Като дойдат избори, ще изберат него или други, или трети и той ще назначи необходимия министър.


Румен Радев смята за парадоксално назначаването на Маринов за вътрешен министър

Румен Радев смята за парадоксално назначаването на Маринов за вътрешен министър

Президентът Румен Радев заяви, че не разбира назначаването на Младен Маринов за министър на вътрешните работи, но отказа да коментира останалите канди...

Бойко Борисов коментира и оттеглянето на кандидатурата на предложения за министър на транспорта Александър Манолев заради публикации в медиите.

Бойко Борисов, премиер на България: Когато го номинирах тези неща, които излязоха впоследствие и той ми ги обясни - и за катастрофата, и за инцидента с прокурорите, постфактум. Аз не знаех за тях, затова го извиках втори път и му казах - защо не ми ги каза? Тогава ще изляза аз и ще кажа - има такава, такава и такава случка, той е невинен, текат дела, щях да предотвратя да се обяснявам на вече излязла публикация. Ако беше казал, нямаше да го оттегля, щях да седна с коалиционните партньори, виждате, държа на него, щяхме да обясним, щяхме да му дадем думата да обясни всичко, и тогава щяхме да сме в друга хипотеза.
Александър Манолев отказва да стане транспортен министър

Александър Манолев отказва да стане транспортен министър

След разговор с премиера Бойко Борисов и с ресорния вицепремиер Валери Симеонов в ранния следобед Александър Манолев съобщи, че отказва номинацията за...

Борисов изрази увереност, че новите министри ще се справят добре с отговорностите си.

Бойко Борисов, премиер на България: Не чухме нищо за БСП. За ролсройсите там и т.н. Не чухме. И сега ние в България явно повече се вълнуваме за Унгария.

По отношение на предлаганите санкции срещу Унгария, премиерът коментира изказването на президента Радев, че позицията на България трудно може да се проследи. Борисов заяви, че темата се коментира повече в България, отколкото на неформалната среща на европейските лидери в Австрия.

Бойко Борисов, премиер на България: Kъм днешна дата има една позиция, ясно изразена и тя е от партия ГЕРБ в Европарламента със своите 6 депутати и от ВМРО със своя депутат Джамбазки, която е гласувал срещу санкции и задействане на чл. 7,1 срещу Унгария. Раздвоението на личността се явява в БСП, партията, която издигна Радев. Защото Корнелия Нинова казва - ние подкрепяме Орбан, а нейните депутати, излъчени от БСП в Европарламента, гласуваха за изхвърлянето на Унгария, или по-точно - взимането й на право на глас. Е, къде е двойната политика? ГЕРБ с 6-те си депутати е срещу наказанието на Унгария, отнемането на глас, БСП с нейните депутати е "за". В България Корнелия Нинова с цялото ми уважение към нея и президента Радев, казват обратното.

​БСП е против започналата процедура за отнемането на гласа на Унгария в ЕС

​БСП е против започналата процедура за отнемането на гласа на Унгария в ЕС

БСП е против започналата процедура за отнемането на гласа на Унгария в Европейския парламент. Това заяви във Велико Търново лидерът на социалистите Ко...