НОВИНИ

Премиерът Борисов откри нов участък от АМ "Хемус"

Премиерът Бойко Борисов откри нови близо 10 км. от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза. Участъкът струва 66 млн. лв. и строителството му се финансира с пари от бюджета. Борисов успокои още, че няма увеличен миграционен натиск към България заради ситуацията в Сирия. Вижте повече от прякото включване на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
12:21, 11.10.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

9-километровото трасе беше открито официално от премиера и министри от кабинета. Новата отсечка започва от Ябланица и приключва при пътен възел Боаза. Има по две ленти на движение във всяка посока, по една аварийна лента, 45 км магистрални мантинели са поставени.

Най-важното за тази отсечка е, че пътуващите по направлението София- Варна ще спестяват по 30 минути.

На откриването премиера заяви, че се надява цялата АМ "Хемус" да бъде завършена до максимум 3-4 години. С откриването на тази отсечка готовите километри от автомагистралата стават 177 от общо 430.

Борисов Борисов, министър-председател: Кал, чакъл, насипи, взривове. Проядено е от човешка ръчичка. Тая скала и огромни съоръжения. 30 мин. ще се пести лятно време. Надолу работят усилено. Даже на места е на чакъл, за да я изкараме до Плевен-Ловеч на разклона, от Търговище-Белокопитово се работи много усилено. Проектира се около Търново. Финансиране сме го осигурили. Ние не купуваме само Ф-16, а благодарение на правителството, на коалиционните партньори, това може да се случи. Колкото ние имаме заслуги за армията, толкова те имат заслуги за магистралата, при тоя ръст на икономиката, в рамките на 3-4 години мисля, че ще я свършим.

Борисов и Каракачанов коментираха думите на Ердоган, че ще отвори границата за 3 милиона бежанци, колкото има в момента в Турция. Борисов заяви, че българо-турските отношения винаги са били отлични и добросъседски и това е в основата на нулевия миграционен натиск по българо-турската и българо-гръцката граница. Той заяви, че е много важно а бъде спазено споразумението между ЕС и Турция и България и Турция за реадмисия на мигранти.

Бойко Борисов: Нашите отношения с Турция са добросъседски. Много пъти, когато Европа е била против него, само аз съм отивал там. Най-важното е споразумението с Турция ЕС да го поддържа такова, каквото сме го разписали. Каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50-100 хиляди на оградата, ще я съборят и ще минат. Вчера беше един човек от турската граница влязъл, те си го прибраха. Днес е нула. Като сме с Каракачанов - няма страшно.
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Взели сме всички мерки далеч преди тези изявления. Помните миналата година, по инструкция на премиера, инспектирахме, с моя колега Младен Маринов, границата при кулата. Допълнителните съоръжения, които се изградиха, преместваемите съоръжения, които трябва да подпомогнат гранична полиция, ако се появи вълна. Имаме готовност. Не трябва да се създава психоза в обществото. В рамките на 2 часа се реагира. До 24 ч. над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: ЕС се нуждае от оперативен план при нарастване на мигрантския натиск
Радев: ЕС се нуждае от оперативен план при нарастване на мигрантския натиск
Не е потвърдена самоличността на убитата в Младост жена
Не е потвърдена самоличността на убитата в "Младост" жена