Правителството ще отпусне средства на Стара Загора, за да купи 83 декара улици, които са частна собственост. Това обяви при посещението си в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. Проблемът е от години и засяга 80 фирми, разположени на територията на бившия азотно-торов завод.

Стара Загора

С приватизирането на завода, улиците стават частни и това затруднява изключително много инвеститорите на територията на предприятието,тъй като частният собственик иска да му се плаща за правото за изграждане на комуникации.

Община Стара Загора е влязла в преговори със собственика да купи улиците.

Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора: Между другото, тук има още 1500 декара, които са свободни и към които е имало голям интерес през годините, но поради това, че улиците са частни, никой не е дошъл да инвестира и да прави производство.
Бойко Борисов, министър председател: От тук нататък, с кмета говорихме, ще ми пратят документи ще ги изкупим, макар че надали от приватизация са влезли в държавата пари и щом 80 фирми, работници работят тук, плюс вие вижте в Пловдив вече няма терени, в Шумен, всички терени са изкупени за заводи до един. А тук държите в центъра на България 1500 декара, инвеститори колкото искаш и заради това, че е частно, не могат да дойдат.Така че, ще направим сметката, в сряда ще отпуснем пари.

Премиерът подчерта, че висококвалифицирания труд на българските работници и създадените условия привличат инвеститорите.

Бойко Борисов, министър председател: Хората много внимателно гледат, пресмятат, не само стабилността - и условията за бизнес, и помощта на държавата, на общините и затова идват толкова много.

Бойко Борисов направи интересен облог с журналистите.

Бойко Борисов, министър председател: Мога да се обзаложа с вас, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен. С премиера на Бавария ще го изговорим още веднъж това. Неслучайно всички заводи вече идват към България, защото ние правим високотехнологични компоненти.

Борисов допълни, че се работи и усилено по изграждането на тунел под Шипка. В момента текат дейности по изграждане на мостовете по трасето.

Правителството ще финансира изкупуването на частни улици в Стара Загора

Правителството ще финансира изкупуването на частни улици в Стара Загора

Следващата седмица Министерският съвет ще отпусне около 500 000. лв. за откупуване на частните улици на територията на бившия Азотно-торов завод в Ста...