Премиерът Бойко Борисов бе официален гост на годишната среща а Асоциацията на германския фамилен бизнес в Берлин. Пред шефовете на част от най-крупните германски концерни той заяви, че България е стабилен и прогнозируем партньор и има всички основания да каже на немските инвеститори "Добре дошли!. С германския финансов министър Волфганг Шойбле Борисов обсъди и готовността на страната ни за влизане в чакалнята на еврозоната. Заедно с Борисов в Берлин бяха и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, президентът от 2012 до 2107 г. Росен Плевнелиев и подуправитля на БНБ Калин Христов.

Сърдечна и приятелска среща - така премиерът Бойко Борисов описа разговора си с федералния финансов министър Волфганг Шойбле. Шойбле похвали страната ни за бързите темпове на реформите и инфраструктурните проекти, а Борисов подчерта пред германските инвеститори и пред медиите след това колко добре е запознат Шойбле с отличите финансови параметри на България.

Един истински европейски човек - така Борисов представи президента Росен Плевнелиев на срещата. Благодаря ви, че дойдохте при нас каза Шойбле на премиера и делегацията ни. Бойко Борисов обаче, бе лаконичен относно разговора си с германския финансов министър за желанието на страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната час по-скоро.

Както пред Макрон и Меркел, така и пред Шойбле и германския бизнес Бойко Борисов подчерта, че България винаги се е старала да бъде прогнозируем партньор и стриктно да спазва Маастрихските критерии.

С бюджет на излишък, без дефицит, с един от най ниските външни дългове в Европа, с 13 млрд. фискален резерв и ниски данъци вашият бизнес е гарантиран, каза премиерът пред Асоциацията на семейния бизнес в Германия. Подчерта също, че на срещата му с канцлера Меркел в началото на месеца за първи път не е бил поставен нито един проблем на германския бизнес у нас.

Бойко Борисов, министър-председател: Затова ние правим нашите постъпки за чакалнята на еврозоната, което ще гарантира падане на лихвите и инвестиционните условия. Германия има възможност да инвестира в една стабилна страна и да докажем, че и на изток има дисциплина и добро управление на финансово икономическите процеси.

Инфраструктурните проекти в България са гарант за далеч по-добрите условия за инвеститорите, подчерта още Борисов и изтъкна, че наред с този приоритет правителството работи много активно и за електронизацията на административните услуги.

проф. Брун-Хаген Хенеркес - председател на Асоциацията на германския фамилен бизнес: Много наши фирми вече са на вашия пазар. Ние искаме да подпомогнем встъпването на повече малки семейни фирми в България. От 3,2 милиона компании в Германия 2,9 милиона са именно семейни фирми и в това е силата на нашата икономика.

Във външно-политически план премиерът Бойко Борисов заяви пред германските ни партньори в Берлин, че е оптимист за бъдещето на Европейския съюз, но изрази притеснение, че разводът на Европа с Великобритания няма да мине нито толкова леко, нито толкова безметежно, колкото се надяват всички.