НОВИНИ

Борисов пред македонската агенция МИА: Пожелаваме успех на Македония

Договорът с България и договорът с Гърция откриха голяма перспектива за Македония, заяви в интервю за агенция МИА премиерът Бойко Борисов, който участва в третата среща на върха между Европейския съюз и Арабския свят на 29 и 30 октомври в Атина.

bnt avatar logo
от БТА
14:07, 31.10.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света
борисов македонската агенция миа пожелаваме успех македония

„Стискаме палци и пожелаваме успех на Македония“, каза българският премиер и коментирайки най-новите събития в региона, свързани с Македония, подчерта, че най-важното е да няма намеса.

Винаги внимавам да не се бъркам в работите на която и да било друга държава, каза Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Това, което се отнасяше за България и Македония - Договора за добросъседство, въпреки доста силните нападки срещу него, ние проявихме воля и го подписахме. И той даде тази перспектива, да се върви в тази посока. След това, по време на Европейския съвет в София, тоест българското председателство на ЕС, софийската декларация, мисля, че начинът, по който Западът - и САЩ, и ЕС, подкрепиха всякакви постъпки на нашите лидери, като решенията, които съответно постигнаха властите в Скопие както в договора с България, така и с Гърция, откриха огромна перспектива за вас. Така че това, което зависеше от България, като добросъседска, най-близка страна за вас, го направихме. Стискаме палци и пожелаваме успех. Всяка друга намеса не е правилна, дори да изразя своето мнение.
;

Българският премиер подчерта, че инфраструктурното свързване между страните на Балканите е особено важно, и "колкото по-бързо се свържем, толкова по-добре".

Бойко Борисов, министър-председател: Тук няма политика, това значи свързаност, това значи успех, това значи бизнес, това значи туризъм, културен, религиозен, всякакъв туризъм. Сега работим със Световната банка, както и с други финансови институции, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и, според мен, София-Скопие-Тирана като един проект да започне да се реализира.

Българският премиер добави, че на срещата на върха между Европейския съюз и Арабския свят е станало дума и за газовото свързване, включително на Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел защити Тръмп от критиките във връзка със стрелбата в синагогата в САЩ
Израел защити Тръмп от критиките във връзка със стрелбата в синагогата в САЩ
Спират метрото от Сердика до Васил Левски през уикенда
Спират метрото от "Сердика" до "Васил Левски" през уикенда