Специализираната система за 24-часово видеонаблюдение за движението на горивата в страната представиха премиерът Бойко Борисов, вътрешният и финансовият министър и шефовете на служби. Контролът обединява системите на митниците, НАП, гранична полиция и морска администрация. Тази година държавата очаква близо 2 милиарда и половина лева приходи от акцизи върху горивата.

Новата денонощна онлайн система за наблюдение на движението на гориво у нас обединява дейността на всички служби по контрол на акцизни стоки в България. Данните в системата се събират в Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата в ГДБОП, където служители от всички институции в изолирано помещение ги наблюдават.

Новата система в Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата позволява 24-часово постоянно видеонаблюдение на всеки един танкер с гориво, който влиза, на което и да е пристанище в България.

Системата проследява горивото от акостирането на танкер на пристанището до превозването му в данъчен склад и доставката в бензиностанции.

Бойко Борисов, министър-председател: Искаме, тъй като горивото е борсова стока, днес е ниска, утре е висока, всеки един български гражданин да знае - от това, което се произвежда, до това, което отива в бензиностанцията, че никой не го краде или не го лъже. Това, което е цената на нефта, това е и след преработката цената на бензиностанцията.

Обединяването на системите на различните ведомства е отнело много време и усилия, подчерта премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние от 2015-а се опитваме да го направим, 2016-а, 2017-а, 2018-а. Много трудно, страшна съпротива има. И затова попитах - досега рафинериите, пристанищата, са отговорили вече положително. Защото те, ако не разрешат на частната територия да сложим електронен контрол, ако трябва, ще им качим дронове горе и ще ги снимаме с дрон.

Движението и качеството на горивото се засича от две системи паралелно една от друга: едната контролира електронните документи на танкера и товара му, втори път екипи на място извършват проверки и трети път видеокамери следят уредите за измерване. Следят се уредите на вход и изход на данъчните складове, както и цистерните, които превозват гориво до бензиноколонките.

Росен Бъчваров, говорител на НАП : Всяка бензиностанция е длъжна да има комбинация от три неща: нивомерни системи на резервоарите, датчици на бензиколонките и връзка с фискалното устройство.

Новото е, че тази информация се сравнява с Българската акцизна централизирана информационна система - тоест количеството гориво, напуснало данъчния склад, да е равно на постъпилото в бензиностанцията.

Росен Бъчваров, говорител на НАП : И на дата 31-и казваме - я да видим всички входове към бензиностанцията плюс всички изходи, има ли разлика и понякога се оказва, че такава има, което е повод НАП и съответните ведомства под координацията на МКЦ да извършат проверка.

Данните, които постъпват в Междуведомствения център, ще се записват на сървър и ще остават за архив. Председателят на антиконтрабандната комисия в НС Емил Димитров поздрави премиера и експертите за създадената нова система.

Емил Димитров, председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции - НС: Няма човек в тая зала, който да не признае, че това е едно прекрасно начало и може да се надгражда.

През изминалата година са направени над 12 700 проверки в сектора на горивата, 159 обекта са запечатани заради нарушения, 1,5 млн. литра некачествено гориво са изтеглени от пазара. Тази година се очаква акцизните приходи от горива да надхвърлят 2,4 млрд. лв.

Борисов: И политиците трябва да знаят за петрола от танкера до бензиностанцията

Борисов: И политиците трябва да знаят за петрола от танкера до бензиностанцията

Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Това заяви премиерът Бой...