София е домакин на среща на високо равнище за европейската интеграция на Западните Балкани и общите инфраструктурни проекти в региона. Форумът беше открит от главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. За срещата у нас пристигнаха лидери от Западните Балкани.

Премиерът Бойко Борисов като домакин, косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович и премиерите на Сърбия, Албания и Македония си стиснаха ръцете, че европейското бъдеще на Западните Балкани минава преди всичко през обща инфраструктурна свързаност. И то свързаност не само с магистрали, пристанища и жп гари, но и с високотехнологична свързаност и с избирането на обслужване на едно гише между всички балкански държави.

Българският премиер поиска от Световната банка и Европейската комисия финансова помощ за тези проекти, а главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева подчерта, че банката е готова да финансира между 150 и 200 млн. евро в тези проекти. Всички евролидери похвалиха българския министър-председател за неговата отдаденост на идеята за европейската перспектива на Западните Балкани.

Филип Вуянович - президент на Черна гора: В рамките на брюкселската администрация трябва да се ускори процесът на присъединяване на държавите от Западните балкани към ЕС. По отношение на Черна гора - ние сме максимално за това транспортната инфраструктура да се подобрява, да има по-ефикасен контрол на транспорта и така да се развива сътрудничеството в региона.
Хашим Тачи - президент на Косово: Факт е, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят своя общ процес на интеграция към ЕС. Това ще помогне за общата стабилност на Балканите и ние заедно трябва да инвестираме във всеки общ проект. Косово ще бъде за всеки един съвместен проект и ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.
Ана Бърнабич - премиер на Сърбия: Трябва да докажем, че Балканите могат да работят по много по-различен начин отколкото в миналото. Бойко Борисов има лично голям принос за изграждане на този различен имидж на Балканите. Ние ще работим усилено, за да поддържаме темпа на този диалог на Западните балкани, както комуникациите и съвместните проекти.
Еди Рама - премиер на Албания: Събрали сме се заедно, което не се е случвало никога преди. Европейските надежди на нашите граждани събраха заедно всички лидери на Западните балкани. Този процес на интеграция ни учи на много важни неща - да работим заедно за постигане на общите цели на Балканите.
Зоран Заев, премиер на Македония: Можем да се обединим и да бъдем още повече конкурентни, вместо да се конкурираме помежду си. Можем заедно да излезем на пазарите. Всичко това е възможно с подкрепата на нашите приятели от финансовите институции, които са тук.
© БТА

Премиерът Бойко Борисов е представил приоритетните проекти за свързаността на държавите от Западните Балкани по време на разговор с главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Това съобщиха от пресслужбата на правителството. Срещата се е състояла в МС. Министър-председателят е заявил, че за изграждането на важните транспортни, енергийни и дигитални проекти в региона е необходима финансова помощ.

Борисов е допълнил, че реализацията на всички начертани проекти за свързаност ще стимулират още повече бизнеса и туризма в страните от региона. По време на разговора Кристалина Георгиева е заявила, че инициативата на българския министър-председател за свързаността на държавите от Западните Балкани се цени високо от всички лидери.

"Всички политици от региона са единодушни за ползите от Вашата инициатива и обещават да осигурят всичко необходимо на територията на държавите си", е казала Георгиева.

"Ще продължим да работим активно за строителството на пътища и контролно-пропускателни пунктове, за да могат гражданите да пътуват лесно от една държава в друга", е казал още премиерът Борисов. В разговора е било подчертано, че това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите в тази част на Европа и подобряване на връзките със съседните държави-членки на ЕС.

Бойко Борисов и Ана Бърнабич оцениха високо доброто двустранно сътрудничество

Бойко Борисов и Ана Бърнабич оцениха високо доброто двустранно сътрудничество

Развитието на инфраструктурните проекти между България и Сърбия ще спомогне за свързаността на целия регион. Това е заявил министър-председателят Бойк...

София е ​домакин на среща за европейската интеграция на Западните Балкани

София е ​домакин на среща за европейската интеграция на Западните Балкани

Среща на високо равнище за европейската интеграция на Западните Балкани и общите инфраструктурни проекти в региона започва в София.