НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Няма нищо извънредно в държавата

Президентът Росен Плевнелиев, заедно с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев дадоха общо изявление по повод появилата се информация, че Турция възнамерява да спре споразумението си с България за обратно връщане на нелегални мигранти заради отказа ни на морски флот срещу Русия. Президентът подчерта, че румънските колеги са повдигнали въпроса за нова инициатива за военно-регионално сътрудничество в областта на морската отбрана, но внесе яснота, че тази инициатива е в рамките на НАТО. "Става въпрос за учение, за координация, за съвместен принцип, на ротационен принцип". Президентът призова да се спрат спекулациите, че ще се насочват флотилии срещу някого.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
12:30, 16.06.2016
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

Росен Плевнелиев започна съвместната пресконференция с уточнение, че изявленията са във връзка с разпространявани "донякъде слухове, донякъде неразбиране" с всичко, което е говорено вчера с румънския президент и представители на Румъния по отношение на отбранителната политика на страната ни.

"Няма абсолютно нищо извънредно, няма нищо друго, което да се случва в държавата, освен това, което планираме и по това, по което работим", заяви Плевнелиев.

Той уточни, че в публичното пространство се говори за двустранни и тристранни срещи с Румъния и Турция и нови инициативи, но иска хората да чуят истината от държавния глава, от министър-председателя и от министъра на отбраната.

"Какво правим в сферата на българската отбраната - каквото пише в стратегическите документи, които приехме съвсем наскоро. Трябва да сме наясно, че всяка една инициатива, всяко едно действие на правителството, не може да бъде импровизация, то съответства на стратегическата програма и план. Дори и един лев да се инвестира в отбрана, това минава през Министерски съвет и Парламента и трябва да бъде в рамките на програмата", каза Плевнелиев.

Президентът уточни, че има програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г., в която нищо не се е променило, както и план за развитие на въоръжените сили, където "има адекватна оценка на ситуацията с риска в Черно море, в региона и ние стоим зад тази оценка".

Приоритетите са 2 патрулни кораба и това не е изненада. "Щом го пише в програмата, го изпълняваме, щом го няма - как да го изпълним?", попита Плевнелиев.

Той уточни, че това което правим с въоръжените сили, е да повишим тяхната съвместимост с партньорите от НАТО, което означава, че всяка една инициатива, ще бъде в рамките на НАТО.

България ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип.

"Да, нашите румънски колеги повдигнаха въпроса и за нова инициатива за военно -регионално сътрудничество в областта на морската отбрана", каза Плевнелиев, но внесе яснота, че тази инициатива е в рамките на НАТО.

"Това може да е инициатива, която България може да подкрепи в рамките на формата на НАТО. Тази инициатива не се различава от нищо друго, което правим. Става въпрос за учение, за координация, за съвместен принцип, на ротационен принцип. Искаме да разчистим слуховете и да е ясно какво правим."

Става въпрос за регионална инициатива, става въпрос за морски учения.

Президентът призова да се спрат спекулациите в медиите, че ще се правят флотилии насочени срещу някого. България не е част от подобни предложения, допълни още той.

Министърът на отбраната Николай Ненчев потвърди думите на Росен Плевнелиев, като уточни, че всички разговори са съгласувани с президента и с министър-председателя.

"В действителност имах среща с моя румънски колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия - нещо срещу което възразих и помолих, ако се разглежда този въпрос, той да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО", каза министърът на отбраната.

Ненчев заьяви, че никакви други ангажименти извън този контекст не са предприемани и не са водени разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България.

Премиерът Бойко Борисов също подчерта, че темата за флотилия е отхвърлена и от него, и от президента, и от военния министър.

"Флотилия, по начина по който беше предложена е отхвърлена и от държавния глава, и от военния министър, и от мен - и на срещата с румънския премиер, и на срещата с румънския президент. Да не говорим и затова, че яко някой си е мислил, че може да се случи - има един договор от Монтрьо, който казва, че в Черно море три седмици или 21 дни могат да проявяват военни кораби. Никой няма съмнения в нашите пронатовски и проевропейски позиции и това трябва да е ясно и категорично", каза премиерът.

Той подчерта, че винаги е казвал, че сме миролюбива страна и че в Черно море иска да вижда платноходи, яхти, големи кораби с туристи, а не да се превръща в арена на военни действия.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Винаги съм казвал, че сме миролюбива страна
Бойко Борисов: Винаги съм казвал, че сме миролюбива страна
България ще плати на Русия 1,1 млрд. лева заради АЕЦ Белене
България ще плати на Русия 1,1 млрд. лева заради АЕЦ "Белене"