НОВИНИ

Борисов прие представители на "Емко" в Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов се срещна с част от протестиращите от "Емко". Тази сутрин служители на оръжейния завод отново излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет. Финансовият директор на "Емко" и други представители на протестиращите работници от предприятието влязоха за среща с премиера в Министерския съвет.

Александър Марков
от Александър Марков
11:18, 09.10.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Малко по-малко от три часа продължи поредният протеста на работниците от "Емко". Протестиращите поискаха оставката на икономическия министър Емил Караниколов и заявиха: „В сряда, ако няма решение, ще дойдем не хиляда, а много повече и тогава всички ще отидем в Министерски съвет”.

Преди около петнайсетина минути протестът приключи и хората се разотидоха.

Две са основните искания на работниците - да бъдат възстановени договорите, които частната фирма е загубила с държавния оръжеен търговец "Кинтекс" в периода, в който фирмата беше с отнет лиценз, както и да им бъдат изплатени суми за поръчки от произведението оръжия за "Кинтекс", които стоят блокирани по пристанищата.

Малко след 11.30 часа премиерът Борисов прие ръководството на фирмата и част от протестиращите в Министерския съвет. Срещата продължи около 15 минути и след нея стана ясно, че утре ще има среща в "Кинтекс" между министъра на икономиката, представители на "Емко", както и на "Кинтекс" , за да се намери някакво решение.

Ето част от исканията на протестиращите:

- Нашите договори не са върнати, нашите пари са запорирани. Ние искаме хляба си, искаме работата си.
- Ние сме на протест също така и заради нашите договори с "Кинтекс", които бяха прекратени без никакво правно основание. Но аз искам да подчертая нещо друго - в години, когато всеки се оплаква, че няма квалифициран персонал - вижте тези хора. Отбранителното производство на всяка страна се състои от най-квалифицираните хора. Това че лицензът е върнат, не означава, че ще ни бъдат възстановен договорите с "Кинтекс".
- Искаме да ни върнат догорите. Взеха ни ги неправомерно. Г-н Караниколов след това каза - дадохме ги на ВМЗ. Така както са ги дали на ВМЗ, така да бъдат така добри да ни ги върнат.


;

По-рано в сутрешния блок на БНТ икономическият министър Емил Караниколов заяви, че договорите няма как да бъдат върнати и че няма такова правно основание. Той описа продължаващите протести на работниците от "Емко" като рекет към държавата.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Усещаме някакъв рекет към държавата. Първо тяхно виновно поведение, а не форсмажор е това неспазване на закона. След неспазването на закона за да може "Кинтекс" да обезпечи своите договори към трети страни се наложи да бъдат прекратени договорите с "Емко" - по тяхна вина. И съответно да бъдат подписани такива с ВМЗ-Сопот. ВМЗ-Сопот в момента произвежда тази продукция. Въпросът е, че тук е голямото питане защо още на времето "Кинтекс"- държавното дружество не е предложил на държавното дружество ВМЗ да произведе тази продукция, при положение, че вече се констатира и сега се дава цена с 10% по-евтино от това, което дружеството "Емко" е дало като оферта към "Кинтекс" , но въпреки това никой не е попитал ВМЗ. И това не е само в този казус. Много често се случва, че частни компании използвайки "Кинтекс" - държавната марка "Кинтекс", взимат поръчки за сметка на дружеството "ВМЗ-Сопот".

Протестиращите заявиха, че след срещата утре и резултатите от нея те ще решат дали да свикат поредния протест пред МС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столтенберг: НАТО развива двоен подход към Русия
Столтенберг: НАТО развива двоен подход към Русия
Мъж е с опасност за живота след инцидент по време на лов
Мъж е с опасност за живота след инцидент по време на лов