Магистралата от сръбския град Ниш до българската граница по Коридор №10 беше открита днес. Премиерът Бойко Борисов участва в официалната церемония по покана на сръбския президнет Александър Вучич. Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия заяви Борисов а Вучич в негова чест произнесе част от речта си на български език. Дължината на трасето е 87 км а пътуването по него до 1 декември ще бъде безплатно.

Новият участък, който беше пуснат в движение днес, е от Просек до Цървена река и е с обща дължина 22.5 километра. А с цялото 87 километрово трасе от Ниш до границата ни реално приключва изграждането на автомагистралата от Белград до България и на участъка на територията на Сърбия от стратегическия за Европа транспортен коридор № 10, свързващ Лондон с Истанбул. Трасето включва 87 моста, 5 тунела и 5 детелини.

Сръбският президент Вучич каза ,че това е най-щастливият му ден и покани пръв на сцената премиера Борисов.

Бойко Борисов: И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар.

Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия, а Цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа каза още Борисов. А сръбският президент подчерта ,че България днес е по-близо от всякога и затова благодари на премиера. Вучич спази и обещанието си от вчера да произнесе част от речта си на български.

Александър Вучич: Много съм щастлив, че Сърбия направи всичко възможно, за да може нашите две страни, два приятелски народа да се свържат с най-съвременната и най-модерна магистрала.

Александър Вучич акцентира и върху това че Сърбия ще се свърже с братска България и чрез „Балкански поток". Без съседите къщата не може да се опази и с нашите български комшии пътят ни е отворен, добави той.

10 000 граждани присъстваха на събитието. За много от тях пътят през България е ежедневие. Радват се че новата магистрала ще свърже Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души.

Александър Вучич: Да живее приятелството между Сърбия и България!

На път за откриването премиерът Борисов и транспортният министър Желязков разгледаха от въздуха напредъка в българския участък на строящата се АМ „Европа" по трасето Сливница-Драгоман. Доволни от видяното казаха, че догодина ще се реже и тази лентата. Вече се изгражда и участъкът от граничен пункт Калотина до Драгоман като планът е цялото трасе да е готово в края на 2021 година.

Премиерът Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада

Премиерът Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада

„И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристан...