НОВИНИ

Борисов: Проектите за армията трябва да са ефикасни, евтини и съвместими с НАТО

Трите проекта за модернизация на Българската армия трябва да бъдат ефективни, евтини и съвместими с НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов, който беше специален гост на закриващата церемония на най-голямото многонационално учение на Сухопътните войски за 2018 г. "Платинъм Лайън". Очаква се до края на годината да бъдат подписани договори по два от трите проекта. Коментирайки изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, Борисов заяви, че България ще си спомни тези думи, когато стане въпрос за членството на страната в ЕС.

Александър Марков
от Александър Марков
17:16, 09.08.2018
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

След като прие почетния строй на войниците от осемте държави, които участваха в "Платинъм Лайън", премиерът Бойко Борисов заяви, че българските военни са сред най-добрите в света.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Имайте предвид, че над 100 000 боеприпаси са изстреляни, отделно над 300 мини, 70 снаряда на Т-72, огромно занятие. С тази съвместна база ние даваме възможност не само на Балканите, а и на Черноморския регион да се подготвя за възпиране, за отбрана, както и за различни други операции - претърсване, диверсанти, терористи.

По думите на премиера, подобни учения със страни-членки и партньори на НАТО укрепват регионалната сигурност.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Начинът на мислене - да се бием помежду си, се променя в общ начин на мислене - да знаем колко всеки един от нас е подготвен и заедно да изграждаме отбранителната система и на Балканите, и на региона.

Над 700 войници и 100 единици бойна техника участваха тази година в учението "Платинъм Лайън" 2018.

Премиерът не пропусна да поздрави офицерите, водили учението - заместник-командира на Сухопътните войски ген. Валери Цолов и полк. Стоян Шопов от Втора механизирана бригада.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Трябва да го помислим за генерал, щом командва така добре ученията, а?


;

Именно за да е добре оборудвана армията, се работело денонощно по трите проекта за модернизация.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Виждате колко е важно и самолетите, и танковете, и бронираните машини, и корабите да имат своята съвместимост. Да се отчете и съвместимостта с армиите на НАТО в региона. И когато, така или иначе, поне 3-4 млрд. ще отидат и нагоре, да вземем това, което ще е най-ефикасно, евтино, съвместимо и да се чуе мнението и на самите офицери, които, пази Боже, биха участвали в бойни действия.

Андрей Боцев, началник на отбраната: Първи етап са тези три проекта. Предстои още много работа. Предстои модернизация и на танковете, и на БМП-тата, така че доста проекти имаме. Министър-председателят е обещал, винаги досега никога отказ съм нямал, поне аз и министъра, не сме имали отказ от министър-председателя, когато касае превъоръжаване.
;

На въпрос на БНТ за думите на премиера на Македония Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, Борисов припомни, че само преди дни заедно сме чествали 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Оставам всеки да си мери приказките и то е за негова сметка. Когато е казал такова нещо, ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка, защото, когато дойдат до Европейския съюз и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Така че съветвам всички да бъдат по-обрани.

На твърденията, че правителството дава приоритетно средства на общини с кметове от ГЕРБ, Борисов отговори, че пари се дават и за кметове от БСП, каквито са случаите в Сопот и Троян.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Ами те имат и най-малко кметове. Я сметнете, понеже те говорели, че били втора политическа сила. Ама сметнете жителите на градовете, които се управляват от ГЕРБ. Ами те са над 6,5 млн. Естествено е за там, където живеят най-много хора, се отделят най-много средства.

Борисов допълни, че с пари от държавата ще се довърши метрото в София и Антимовото крило на Троянския манастир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: Не познавам лично нито Митьо Очите, нито Бенчо Бенчев
Румен Петков: Не познавам лично нито Митьо Очите, нито Бенчо Бенчев
Спецсъдът остави в ареста петимата от групата на Митьо Очите
Спецсъдът остави в ареста петимата от групата на Митьо Очите