Трите проекта за модернизация на Българската армия трябва да бъдат ефективни, евтини и съвместими с НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов, който беше специален гост на закриващата церемония на най-голямото многонационално учение на Сухопътните войски за 2018 г. "Платинъм Лайън". Очаква се до края на годината да бъдат подписани договори по два от трите проекта. Коментирайки изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, Борисов заяви, че България ще си спомни тези думи, когато стане въпрос за членството на страната в ЕС.

След като прие почетния строй на войниците от осемте държави, които участваха в "Платинъм Лайън", премиерът Бойко Борисов заяви, че българските военни са сред най-добрите в света.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Имайте предвид, че над 100 000 боеприпаси са изстреляни, отделно над 300 мини, 70 снаряда на Т-72, огромно занятие. С тази съвместна база ние даваме възможност не само на Балканите, а и на Черноморския регион да се подготвя за възпиране, за отбрана, както и за различни други операции - претърсване, диверсанти, терористи.

По думите на премиера, подобни учения със страни-членки и партньори на НАТО укрепват регионалната сигурност.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Начинът на мислене - да се бием помежду си, се променя в общ начин на мислене - да знаем колко всеки един от нас е подготвен и заедно да изграждаме отбранителната система и на Балканите, и на региона.

Над 700 войници и 100 единици бойна техника участваха тази година в учението "Платинъм Лайън" 2018.

Премиерът не пропусна да поздрави офицерите, водили учението - заместник-командира на Сухопътните войски ген. Валери Цолов и полк. Стоян Шопов от Втора механизирана бригада.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Трябва да го помислим за генерал, щом командва така добре ученията, а?


Отлично представяне на Сухопътни войски в най-мащабното многонационално учение

Отлично представяне на Сухопътни войски в най-мащабното многонационално учение

Най-мащабното многонационално учение на Сухопътни войски в България за 2018 г. се провежда в Ново село. Днес е официалният, т.нар. ВИП ден. 700 войниц...

Именно за да е добре оборудвана армията, се работело денонощно по трите проекта за модернизация.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Виждате колко е важно и самолетите, и танковете, и бронираните машини, и корабите да имат своята съвместимост. Да се отчете и съвместимостта с армиите на НАТО в региона. И когато, така или иначе, поне 3-4 млрд. ще отидат и нагоре, да вземем това, което ще е най-ефикасно, евтино, съвместимо и да се чуе мнението и на самите офицери, които, пази Боже, биха участвали в бойни действия.

Андрей Боцев, началник на отбраната: Първи етап са тези три проекта. Предстои още много работа. Предстои модернизация и на танковете, и на БМП-тата, така че доста проекти имаме. Министър-председателят е обещал, винаги досега никога отказ съм нямал, поне аз и министъра, не сме имали отказ от министър-председателя, когато касае превъоръжаване.
България и Македония честваха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

България и Македония честваха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Българският и македонският премиер Бойко Борисов и Зоран Заевтази вечер бяха заедно в Благоевград, за да отбележат 115 години от Илинденско-Преображен...

На въпрос на БНТ за думите на премиера на Македония Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, Борисов припомни, че само преди дни заедно сме чествали 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Оставам всеки да си мери приказките и то е за негова сметка. Когато е казал такова нещо, ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка, защото, когато дойдат до Европейския съюз и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Така че съветвам всички да бъдат по-обрани.

На твърденията, че правителството дава приоритетно средства на общини с кметове от ГЕРБ, Борисов отговори, че пари се дават и за кметове от БСП, каквито са случаите в Сопот и Троян.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Ами те имат и най-малко кметове. Я сметнете, понеже те говорели, че били втора политическа сила. Ама сметнете жителите на градовете, които се управляват от ГЕРБ. Ами те са над 6,5 млн. Естествено е за там, където живеят най-много хора, се отделят най-много средства.

Борисов допълни, че с пари от държавата ще се довърши метрото в София и Антимовото крило на Троянския манастир.

Борисов: Не делим финансирането на общините според кметовете

Борисов: Не делим финансирането на общините според кметовете

Премиерът Бойко Борисов отговори на твърденията на БСП, че управляващите са разпределили 111 милиона лева предимно за общини на ГЕРБ и ДПС. Той обясн...