Премиерът Бойко Борисов беше отличен със специалната награда „Факла на свободата" на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство.

До момента отличието е било присъждано единствено на американски граждани със заслуги и лидерски качества в областта на международните отношения и правата на човека.

Българският премиер е първият чуждестранен лидер, удостоен с отличието за заслуги в областта на предотвратяването и борбата с антисемитизма.

Бойко Борисов отбеляза, че страната ни активно работи с българската и световната еврейска общност и подчерта, че никога няма да забравим спасяването на близо 50 000 евреи от концентрационните лагери.

Бойко Борисов, министър-председател: Не аз, българският народ заслужава тази награда. Защото българският народ единствен спаси хиляди евреи, лягайки на железопътните линии и недопускайки те да бъдат депортирани. И когато отида в Израел, срещам толкова - вече втори, трети и четвърти поколения български евреи, че се чувстваме все едно сме си в България, както и вие тука. Така, че голяма чест е за българския народ, това което е направил, в най-черните и мракобесните фашистки години.