НОВИНИ

Борисов разговаря с Тимерманс в рамките на срещата на върха на ЕС

В Брюксел започна последната за тази година среща на върха на ЕС. Днес във фокуса на внимание е Брекзит. Преди да се присъедини към останалите лидери, българският премиер Бойко Борисов имаше официална среща със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Повече вижте от прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:11, 13.12.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Франс Тимерманс отговаря и за мониторинговия доклад за наблюдение на правосъдната реформа в България - именно последният такъв документ е бил тема на разговорите между премиера и зам.-председателя на ЕК.

Според Бойко Борисов, България е получила много похвали, свързани с борбата с контрабандата и арестите в Държавната агенция за българите в чужбина. Тема на разговор е било и присъединяването на страната към Шенген и особено по въздух, тъй като по суша страната ни изпълнява задължението да защитава границите на ЕС.

Към премиера Борисов е имало и въпрос относно позицията на България към споразумението за миграция. Ето и какъв е бил неговият коментар:

Бойко Борисов, министър-председател: Страхът на българите от мигрантите не е от сега, ако дойде сега някой да работи за месец, два или пет... Страхът идва в последствие. И това е и проблемът. На всички казах, че в момента ние би трябвало да нямаме инстинкт да говорим по тази тема, защото европейските граждани са работили цяла година, за да има такава производителност и такъв вътрешен продукт. Това означава огромни усилия на тези хора, които създават този продукт. И сега по време на най-светлите празници, направили си красиви базари да се радват, да са щастливи и да дойде някой с автомата да ги очисти... И ние да говорим как да се грижим за всички тези хора... Просто е непело.
;

Днес евролидерите ще обсъждат основно бюджета на ЕС за догодина, но разбира се разговорите са доминирани от темата Брекзит. Премиерът Тереза Мей заяви, че иска сделката за излизането на Великобритания от ЕС задължително да бъде финализирана.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Преговаряхме повече от година. Имаме добър резултат, който регулира напускането на Великобритания и е основа за бъдещо сътрудничество. Резултатът беше приет и от двете страни.
Тереза Мей, премиер на Великобритания: Съсредоточила съм се да постигна тези уверения от които имаме нужда, за да приключим сделката, защото искрено вярвам, че тя е в интерес и на двете страни - Великобритания и Европейския съюз. Признавам силата на притесненията в Камарата на общините и ще ги представя на колегите днес. Не очаквам незабавен пробив, но се надявам да започнем работа по необходимите уверения възможно най-скоро.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей оцеля: Битката за сделката с Брекзит продължава
Тереза Мей оцеля: Битката за сделката с Брекзит продължава
Тази вечер по БНТ 1: Лудогорец срещу Цюрих в мач от турнира на Лига Европа
Тази вечер по БНТ 1: Лудогорец срещу Цюрих в мач от турнира на "Лига Европа"