Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция "Пътна инфраструктура" да спре проектите с европейско и държавно финансиране, изпълнявани от фирма Джи Пи Груп. Докато строителният консорциум изясни правотата си, те няма да могат да участват в конкурси, заяви Борисов. Премиерът посети ремонтирания с държавни средства Мулдавски манастир, а по-късно инспектира ремонта на пътя Пловдив - Асеновград.

В момента Джи Пи Груп участват в рехабилитация на пътя от Момчилград до Ивайловград, който се финансира със средства по европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет..

Бойко Борисов - министър-председател: Не мога да допусна при толкова усилия, които полагам, единствените ми претенции към строителните фирми са били качество и срок, да не се спазват. И затова съм разпоредил на Глосов, спазвайки закона да намери форма още днес Джи Пи Груп да бъдат извадени от проектите с европейско или държавно финансиране...
Светослав Глосов - председател на Управителния съвет на АПИ: Джи Пи Груп не работят на много обекти. Работи на един обект, който е по трансгранично сътрудничество, който е започнал преди няколко месеца. Там ще засилим контрола, няма как да прекратим там договора. Там има срокове, които са свързани с европейско финансиране.

Шефът на АПИ поясни, че компанията участва в две процедури за обществени поръчки. Джи Пи Груп е избрана за строител на тунела ,"Железница", но в момента тече процедура по обжалване на избора. Подала е документи и за строителството на отсечката от "Младост" до АМ "Тракия" по Околовръстния път на София.

Премиерът беше категоричен, че иска още повече да се засили контрола по строителните дейности на големите обекти и припомни случаи на спиране на строителството лично от него.

Бойко Борисов - министър-председател: Помните, на Ямбол готова магистрала "Тракия", затова че 2 см асфалт бяха спестили от една компания, чужда, не българска, ги накарах да изровят и да асфалтират повторно. Помните, за Ябланица анулирах търг за 100 милиона и кусур по-евтина се получи след това. Няма да дам да ни се петни името. Така че, да бъдат така любезни, докато си защитят правотата, нямат работа да участват в конкурси.

Участието в проекти за строителство на Джи Пи Груп ще бъде спряно до края на проверката.

Бойко Борисов - министър-председател: Моята политическа воля стига дотам всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността, ако е такъв или обратното. Но не мога да подлагам под съмнение каквото и да било, ако някой е направил нарушение.
"Джи Пи Груп" ще депозира отказ от договора за строежа на тунел "Железница"

"Джи Пи Груп" ще депозира отказ от договора за строежа на тунел "Железница"

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да спре проектите с европейско и държавно финансиране, изпълнявани от фир...

Премиерът съобщи още, че е наредил на АПИ и Института по пътища и мостове да следят стриктно за качеството на пътната настилка.

Бойко Борисов допълни, че финансирането на пътя Пловдив- Асеновград ще продължи, за да се изградят локални платна. Освен това той обеща на пловдивския Митрополит Николай, че ще се отделят 3 милиона лева за укрепване и реставрация на Мулдавския манастир, както и 600 000 лева за Пловдивската семинария.

Борисов нареди АПИ да спре проектите с европейско финансиране на "Джи Пи Груп"

Борисов нареди АПИ да спре проектите с европейско финансиране на "Джи Пи Груп"

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)да спре проектите с европейско и държавно финансиране, изпълнявани от фирм...