НОВИНИ

Спират заповедта за забрана на дейности в териториите, попадащи в "Натура 2000"

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да бъде спряно изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности на териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в зона „Натура 2000". Решението на министър-председателя е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и протестите на хората там. Тази сутрин жители на трите общини отново излязоха на протест и настояха за отмяната на заповедта, която ще им отнеме поминъка, ако влезе в действие. Недоволните граждани затвориха за два часа пътя Българево - Калиакра и изразиха готовност отново да протестират, ако не се намери балансирано решение на проблема.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
19:00, 05.08.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Масовите протести на хората в Крайморска Добруджа предизвикаха и реакцията на премиера Бойко Борисов. Той разпореди да бъде спряно изпълнението на заповедта и да се търси най-доброто решение за всички страни по проблема, защото това може да доведе до санкции за България, наложени от Европейската комисия. Хората, засегнати от ограниченията по Натура 2000, обаче не се отказват от протестити и днес отново поискаха държавата да запази поминъка им.

Снежана Димитрова: Ако не бъде отменена, ще има доста поля, които ще се палят. Поминъкът на хората е само това, които се хранят с това. Това е нашата Добруджа.

Хората недоволстват, че на тях им се се забранява да обработват земите си, а на същото това място ветрогенераторните паркове продължават да работят.

Гинка Хлебарова: Когато нямаше перки всичко беше ОК. Дойдоха перките и заради тях сега погребват и дават курбан един цял народ в тази област. Ей така с лека ръка. След като Европейският съюз казва, че перките пречат на птиците, ами да си вземат перките на рамо и да ги занесат там, откъдето са ги донесли.

Хората, които се опитват да запазят хляба си, се оплакаха и от отношението към тях по време на първия протест в Балчик, където пред сградата на общината имаше сблъсък с жандармеристите, дошли да пазят реда.

Антоанета Иванова: Вижте колко млади хора има. Вчера ни изтрепаха в Балчик. Беше ад, счупени витрини, счупени стъкла, репортажи има пуснати, нарязани хора, което е непоносимо. Майка ми едвам не измъкна от зад вратата. Не знам дали днес щях да съм тук, ако бях нарязана.

Най-засегнати от ограниченията са в Община Каварна, където забраните важат за териториите на пет населени места - Българево, Свети Никола, Камен бряг, Божурец и Топола.

Нина Ставрева, кмет на Община Каварна: Нашият стремеж и едно от основните искания и на хората е да се направят ясни, реални и конкретни очертания на защитените зони, след като бъдат проведени срещи със собствениците и ползватели на земеделски земи.

Хората заявиха, че са готови да тръгнат към София и да организират масов протест на площада пред Народното събрание.

Йордан Узунов: Всички ще бъдем там, защото тези от БАН, мои колеги са, дали имат понятие за какво става тука от земя. Ако им покажа една шепа пшеница и ечемик ще го различат ли?

Утре министър Нено Димов и екипът му ще се срещнат с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да обсъдят ситуацията и да намерят най-правилното решение за всички страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на ретро автомобили завладя улиците на Видин
Парад на ретро автомобили завладя улиците на Видин
Къде почиват през лятото президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин?
Къде почиват през лятото президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин?