НОВИНИ

Премиерът Борисов с ултиматум към реформаторите

Серия от неочаквани срещи и совалки предприе премиерът Бойко Борисов. Изненадващо той отиде в парламента след края на работния ден, срещна се с групата на ГЕРБ и постави ултиматум на реформаторите, че ако се държат като опозиция, ще преформатира властта. По случая е свикано и извънредно заседание на кабинета.Вижте прякото включване на Ирина Цонева.

bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 14.10.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

а срещата с парламентарната група на ГЕРБ премиерът Борисов призова депутатите следващата седмица да се съберат на ново заседание и да приемат всички предложения на опозицията. Искане за такова заседание внесоха БСП, ДПС, АБВ и независими депутати, които събраха общо 73 подписа.

;

Три поредни опита за събиране на кворум тази сутрин очаквано завършиха с провал.

При първия опит, ГЕРБ влязоха в залата, но не се регистрираха. При следващите два, местата им останаха празни. Липсваха и Атака и Патриотичният фронт. Сред отсъстващите имаше и депутати от БСП и ДПС, макар че те всъщност поискаха извънредното заседание. Опозицията веднага настоя за ново заседание другата седмица.

Корнелия Нинова - председател на "БСП лява България": "ГЕРБ днес се самоубиха ритуално и то 3 пъти. 3 регистрации, на които те не участваха. С тези свои действия те доказват нашите твърдения - страх от опозицията".
Цвета Караянчева - ГЕРБ: "Не търсете парламентарни избори, госпожо Нинова, че от 38 ще останете 25".
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: "Не знам каква логика виждат колегите в това опозицията да е в залата с предложение за работа, а мнозинството да го няма. След като няма управляващо мнозинство, най-добрият вариант е предсрочни парламентарни избори".
Красимир Велчев - ГЕРБ: "Когато искаш и свикваш заседание, не е необходимо само да събереш 50 подписа, а трябва да осигуриш и кворума, а не да разхищаваш държавни пари за разходи, автомобили, командировъчни и т.н. Леко тествахме опозицията, която освен да вика оставка, не виждам какво правят".

АБВ подкрепиха подписката на БСП и ДПС за ново извънредно заседание.

Кирил Цочев - АБВ: "С едно наше предложение - Изборният кодекс за българите в чужбина.

Реформаторите пък заявиха, че ГЕРБ съгласуват всичко с премиера.

Атанас Атанасов - Реформаторски блок: "Призовавам министър-председателя да не мълчи оглушително, а да излезе и да заяви своята позиция - трябва ли да излезе и да работи Народното събрание, което включително и да упражнява парламентарен контрол върху работата на МС".

Час по-късно, премиерът изненадващо дойде в парламента и постави ултиматум на Реформаторския блок.

Бойко Борисов - министър-председател: "Откъде накъде Реформаторите ще се правят на опозиция днес тук. 7 министри. Търпението им се изчерпало и групата днес иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща коалиционна партия или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. Откъде накъде те ще ми лицемерят на Министерски съвет и дума няма да казват, а техните депутати ще ми се правят на опозиция".

Борисов разкритикува и поведението на БСП.

Бойко Борисов: "Аз уважавам много цирковите артисти. Те не са тяхното ниво, за да кажем, че е цирк!"

Премиерът призова депутатите от ГЕРБ да приемат всички идеи на опозицията, включително и за отпадане на ограничението за 35 секции във всяка държава, както настояват АБВ и реформаторите. От блока внесоха и поправка, свързана с отчитането на гласовете "Не подкрепям никого". Борисов и днес потвърди позицията си, че ако партията му не спечели изборите, няма да участва в следващо мнозинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да бъдат спирани асансьорите без телефони от 1-ви януари
Няма да бъдат спирани асансьорите без телефони от 1-ви януари
Консумирането на жълти храни ни прави по-щастливи
Консумирането на жълти храни ни прави по-щастливи