Спешна среща при премиера на майките на деца с увреждания. Причината - сигнали за злоупотреби с ТЕЛК-овите решения. Майките продължават да настояват за електронен регистър и електронни рецепти. В същото време здравният министър Кирил Ананиев призна, че анализът на прокуратурата е показал, че има такива нарушения.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков в обедните ни новини

Какви са нарушенията и по какъв начин се осъществяват Кирил Ананиев ще съобщи на специална среща, на която ще бъдат поканени и майките на деца с увреждания в началото на следващия месец, когато ще бъде отчетено и действието на новата ТЕЛК-ова наредба - т.е. нейният 6-месечен период.

Социалният министър Бисер Петков заяви, че в тестов етап е новият електронен регистър за хора с увреждания.

Ето какво казаха още след срещата:

Вера Иванова: Това, което ние настояваме от първия национален протест до сега - електронната здравна карта, електронна рецепта, национална система електронна, която да ограничи по някакъв начин тези фалшиви ТЕЛК-ове, имаме уверението и работим заедно с министъра на здравеопазването, че всички тези неща ще се случат
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Има открити нарушения. В момента анализираме порочните практики, които са използвани и на 4 февруари сме поканили нашите приятели и колеги да съобщим анализите и изводите от тези проверки. Срокът, в който трябва да направим анализ на изпълнението на наредбата за медицинската експертиза, е 4 февруари. На тази дата съм поканил майките да дойдат, да обсъдим анализа и евентуално мерките, които трябва да предприемем, включително и ако се налага изменение на наредбата за медицинската експертиза. И оттам да търсим генерални промени по отношение на ТЕЛК-овата система.
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Аз запознах представителите на сдружението "Системата ни убива" е с готовността в тестова среда на вграждането на информационната система на Агенцията на хората с увреждания с профила на хората с увреждания, чрез който лицата с увреждания биха могли да получат достъп до информацията, до данните, които се съдържат за тях в регистрите на отделните институции.

Майките на деца с увреждания останаха удовлетворени от срещата с премиера и поетите ангажименти. Поради тази причина на този етап отменят протестната си готовност.

© БТА