НОВИНИ

Борисов се срещна с президента на Европейската конфедерация на профсъюзите​

Крайната цел е повече пари да остават при работещите - това заяви премиерът Бойко Борисов по време на разговори с президента на регионалния синдикат "Солидарност", представляващ профсъюзите на страните от Западните Балкани. В срещата участваха и лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ, които връчиха на министър-председателя декларация от името на Европейската федерация на профсъюзите.

Николай Минков
от Николай Минков
12:11, 16.05.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Социалният аспект от интеграцията на Западните Балкани бе основната тема на разговора на премиера със синдикалните лидери. Бойко Борисов увери, че целта на правителството е постоянното подобряване на заплащането на хората.

Бойко Борисов, министър-председател: Да продължим да работим така, че и да се увеличават доходите на хората, както и да защитаваме интересите на работодателите, тъй като това са два скачени съда и да направим така, че крайната цел е по-добро възнаграждение и повече пари да остават в работещите.

По време на срещата беше обсъдена цялостната интеграция на Западните Балкани освен чрез развитието на транспортна, инфраструктурна, дигитална, но и на човешка свързаност.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Която би се изразила в продължаващо и засилващо се сътрудничество както между синдикалните и работодателски организации на държавите в региона, така и между държавните институции.
;

Основното искане на синдикатите, когато започне преговорният процес със страните от Западните Балкани да бъдат включени и профсъюзните организации, за да бъдат гарантирани правата на трудещите се от региона при тяхното влизане в ЕС.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Става дума за организацията на работното време, тъй като ние по специален начин четохме европейските директиви. Четохме ги в най-долните нива. На всичкото отгоре направихме и неща, които противоречат на Европейските директиви. Освен това е хубаво да поговорим и за полагането на нощен труд по начина, по който се случва в България и т.н.

Друго искане на синдикатите е заплатите в региона плавно да се доближават до тези на страните от Западна Европа, тъй като те се движат някъде около 480 евро.

Повишаване доходите на региона е част от декларацията, приета на форум на Европейската федерация на профсъюзите, на която бе връчена днес на премиера Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да бъдат изплатени заплатите във Врачанската болница, призова премиерът Борисов
Да бъдат изплатени заплатите във Врачанската болница, призова премиерът Борисов
Алпинистът Атанас Скатов за версиите за изчезването на Боян Петров
Алпинистът Атанас Скатов за версиите за изчезването на Боян Петров