НОВИНИ

Борисов сe срещна с Управляващия на Световната банка Шаолин Янг

България и Групата на Световната банка имат устойчивото и дългогодишно партньорство, което днес продължаваме да развиваме, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг, съобщиха от правителствената пресслужба. В рамките на разговора в Министерския съвет премиерът Борисов изтъкна подкрепата на българското правителство за създаването на Център на Банката за споделени услуги в София.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:46, 18.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света
борисов срещна управляващия световната банка шаолин янг

Министър-председателят Борисов отбеляза предимствата, които открояват страната ни и я превръщат в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка - стратегическото местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, много добрата инфраструктура.

Премиерът Борисов изрази увереност, че установяването на Центъра за споделени услуги у нас ще има положително влияние за българската икономика. По думите му това ще надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти. В допълнение, присъствието на авторитетна организация в лицето на Световната банка в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции.

През април тази година Министерският съвет одобри Споразумението между българското правителство и Световната банка създаването на неин център в София за споделени услуги. След като беше подписано във Вашингтон и ратифицирано от Народното събрание, Споразумението вече е в сила. Центърът в София ще осигури възможност за непрекъсваемост на дейностите по предоставяне на услуги в областта на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси. Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други висококвалифицирани и мотивирани експерти, които ще заменят и разширят услугите, предоставяни от централата на Световната банка, и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност.

Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза стартира през настоящия месец юли, а пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Исторически успех за България в конната езда
Исторически успех за България в конната езда
Нова система на НОИ улеснява услугите за софиянци
Нова система на НОИ улеснява услугите за софиянци