НОВИНИ

Борисов: След разговора ми с Путин съм по-голям оптимист за енергийните проекти

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден. Това заяви премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на ТАСС дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти след вчерашния си разговор със стопанина на Кремъл.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:02, 06.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас
борисов разговора путин съм голям оптимист енергийните проекти

След получаването на становището на ЕК и изразената позиция от президента на Русия Владимир Путин, задачата ни е да търсим инвеститори за Европейския газов хъб "Балкан", както и за довършването на проекта за АЕЦ "Белене", каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов. По думите му за атомната централа има варианти, включително тя да бъде изпълнена като частен проект с малко участие на държавата. Експертите трябва да се произнесат и да направят конкретни предложения, но те задължително трябва да устройват и руската страна, посочи Борисов.

При риториката от България към Русия в последно време, като и санкциите на европейско ниво срещу тази държава, доста мислих преди да поискам разговор с президента Путин, каза премиерът. Той изрази благодарността си, че диалогът е бил осъществен и уточни, че руският ръководител е бил много добронамерен. Президентът Путин каза включително, че отново искат да ремонтират свои кораби у нас, посочи Борисов. По думите му руският държавен глава е изразил готовност и да изпрати свои енергийни експерти, които да помогнат България да се измъкне от настоящата ситуация. Русия също губи милиони, така че и за нея е добре да бъде намерено решение по темите за газовия хъб и за "Белене", каза Борисов.

Премиерът припомни, че към днешна дата срещу България има осъдителна присъда, според която страната ни е длъжна да даде 553 милона евро, за да придобие два реактора. Междувременно ежедневно върху тази сума се начисляват лихви от 167 хиляди евро, каза Борисов. Той посочи още, че е проблем и спирането на проекта "Южен поток". Тръбите за него са още на пристанищата във Варна и Бургас, каза премиерът и допълни, че в тази ситуация страната ни е изправена отново пред тежки съдебни процедури. Тук няма политика - ляво, дясно - има споразумения, каза Борисов.

Той допълни, че страната ни има интерконектор с Гърция, до 1-2 месеца ще бъде готов и този с Румъния. Правим със Сърбия, както и с Турция, където компресорите са реверсивни, от Европейския хъб "Балкан" край Варна по сегашната преносна мрежа през Петрич влизаме в Солун, посочи Борисов. По думите му тъй като мрежата е готова, по нея може веднага да потече газ, включително и руски.

Развитието на нещата ме кара да бъда оптимист и, ако политическата класа в България съумее да бъде единна, нещата ще се развият добре, посочи премиерът. По думите му е от голямо значение какви ще бъдат резултатите от конференцията по газовите проблеми, която ще се проведе на 5 и 6 септември във Варна. Важното е да решим енергийните си проблеми, всичко останало са дреболии, посочи Борисов в отговор на въпрос, свързан с предстоящите президентски избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Преображение Господне
Днес е Преображение Господне
Пребалансиране
Пребалансиране