НОВИНИ

Борисов: Споразумението между ЕС и Турция за реадмисия трябва да работи

България настоява да работи споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия на бежанци, това каза министър - председателят Бойко Борисов в сливенското село Мечкарево. Това е първият му коментар след като снощи се завърна от среща в Германия с канцлера Ангела Меркел.

bnt avatar logo
от Агенция"Фокус"
11:18, 28.08.2016 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Според Борисов Брюксел и Анкара трябва взаимно да отчетат проблемите си. На срещата за уточняване на позициите за мигрантската криза присъстваха и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения. Борисов е имал и разговор на четири очи с Меркел. Срещите бяха при закрити врата за медиите.

Бойко Борисов, министър-председател:
Те просто изнемогват, това ми беше казано в прав текст, те издържат над 3 милиона в момента. Затова вчера на срещата бяхме категорични, че и двете страни – и ЕС и Турция трябва да положат огромни усилия до октомври да действа споразумението и да се намерят стъпки, по които то да продължи да действа и след това. Не трябва да се скъса моста, защото хубаво или лошо споразумението, то към момента работи. Вие виждате, че натискът, който тръгна веднага след преврата беше преодолян. В момента ние ги водим предотвратени, но на практика това са спрени на наша територия хора, които сме върнали и Турция е приела. Тази политика ще продължи от тяхна страна, добронамерена е и действително Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си. Ние почти я завършихме границата, тази седмица ще я завършим оградата на границата. Но турските колеги, а и в Европа аз зададох въпроса, ако дойдат 100-200 хиляди на оградата и ние ги спрем и почнат да гинат по оградата, дали тогава неправителствените организации и дали самата Европа дали няма да се обърне срещу България. Категорично заявих на европейските колеги, че няма да приемаме емигранти, някой ако си мисли, че от Австрия или от Унгария или Германия ще ни връщат по 10-20 хиляди или по 30 хиляди при положение, че няма споразумение и реадмисия към Турция, че аз ще приема тези самолети. Казах им в прав текст - как си ме представяте - чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци, просто няма да ви пусна самолетите да дойдат. Така че, където трябва категоричност ние сме я заявили и неотстъпчивост. И в същото време този тон и тези ултимативни непрекъснато действия от една или от друга държава не работят за обединена Европа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на наследството в Банско
Дни на наследството в Банско
Англичанин спасява читалището в Миндя
Англичанин спасява читалището в Миндя