Таванът на заплатите пречи държавата да привлече добри специалисти по киберзащита, заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум по киберсигурност. Според него чрез публично-частно партньорство може да се осигури нужното ниво на защита срещу хакерска атака. Във форума участваха още главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че колкото повече се развива дигитализацията и цифровото управление, толкова по-лесно то може да се разруши в следствие на хакерска атака и призова за обществена нетърпимост към този тип престъпления.

Бойко Борисов, министър-председател: Това трябва да стане и като превенция на обществото. Така както мразим крадците, както мразим убийците, така да мразим и хакерите.

Премиерът посочи, че държавата не е спирала да инвестира в киберсигурност според възможностите на бюджета.

Бойко Борисов, министър-председател: Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици и милиони да защитаваме системите от няколко човека.

Премиерът обеща допълнителни средства за назначаване на компютърни специалисти още следващата година.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че службите и в момента отразяват хакерски атаки от различно естество и тип. Според него обаче големият проблем в борбата с хакерите остава липсата на квалифицирани кадри.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Има такива опити и продължават. Точна бройка не мога да ви кажа, наистина на мен ми докладват по сериозните. Мога да ви уверя, че те са неуспешни благодарение на бързата намеса.

Ниските заплати са изключителен проблем, специално за наемане на хора да работя в тази сфера. Но това не означава, че хората, които работят при нас не могат да си намерят работа никъде.

Шефът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев поиска по-тежки наказания за хакерите.

Явор Колев: За съжаление в нашия НК тези престъпления са отразени с много ниски наказания и нямат необходимата възпираща роля и превенционен ефект.

По време на форума експерти по киберсигурност показаха как се хакват мобилни телефони, профили в социалните мрежи, държавни сайтове.

Мобилният ни телефон и мобилен интернет са напълно достатъчни за хакерите, които само за минута могат да пробият нашия профил в социалните мрежи, да откраднат паролите ни, а по този начин те са на крачка от кражбата на нашата самоличност.

Според експерти по киберсигурност, борбата срещу хакерите е обречена, ако обществото не бъде обучено как безопасно да борави с компютърни системи, свързани с интернет.