Премиерът коментира „Цанков камък“ като инвестиция, която ще се изплати след 3000 години, тъй като не работи. Така той отговори за сигнала, който ГЕРБ ще внесе до главния прокурор за дефекти в стената на язовира. Той отхвърли сравненията на опозицията между скандала „Цанков камък“ и „Суджук гейт“, тъй като виновният за суджуците вече имал 6 обвинения. Във Варна Борисов откри ремонта на три ключови булеварда на стойност 85 милиона лева.

Коментирайки сканадала „Цанков камък“ и напуканата чашка на язовира, премиерът Бойко Борисов заяви, че срещу 1 милиард лева държавата се е сдобила с плувен басейн, чиято инвестиция би се изплатила след най-малко 3000 години.

Бойко Борисов, министър-председател: 1 млрд. 120 милиона евра е само пътят. 10 км Златният път. Я си представете 120 по 2 е 240 милиона - във Варна какво биха направили в инфраструктурата. Понеже ви се виждат малко пари. Плюс още 1 млрд. за плувен басейн, щото всъщност Цанков камък е плувен басейн. Те са направили отдолу едно корито, като плувен басейн как се прави. С цел инвестицията да се върне след около 1500-2000 години. Ако работи. Но то понеже не работи, ще отиде докъм 3000 години сигурно ще се върне там инвестицията.
Хидровъзел “Цанков камък” за ремонт, започнал е планов оглед (обобщение)

Хидровъзел “Цанков камък” за ремонт, започнал е планов оглед (обобщение)

Хидровъзел "Цанков камък" трябва да бъде ремонтиран 7 години, след като беше пуснат в експлоатация. Установено е, че значителни количества вода изтича...

Сигналът на премиера до бившия главен прокурор Борис Велчев бил потулен, заяви Борисов. Той не прие сравняването на скандала „Цанков камък“ със „Суджук гейт“ и НДК.

Бойко Борисов, министър-председател: Действително много по-модерно е да говориш за НДК, където всъщност още не са направили нищо, защото строят и НДК 30 години, откак е направено, не беше пипано. Продаваха гащи и сутиени. Сега, ако има виновен, ще си понесе наказанието, но всъщност и НДК, и паркът бяха в отвратително състояние. Така че и него ще го направим. Но това 20 дена само това се говори. А за Цанков камък, където са го изпразнили, измряла рибата, всъщност спукал се плувният басейн, милиарди загуби, някак си било равно на Суджукгейт. Ама Суджукгейт виновникът има 6 обвинения и сега септември-октомври влиза в съда. Ако е виновен, вече нито е в партия, нито е депутат, нито нищо.
БСП: С "Цанков камък" ГЕРБ се опитват да отклонят вниманието от "Суджукгейт"

БСП: С "Цанков камък" ГЕРБ се опитват да отклонят вниманието от "Суджукгейт"

От "Позитано " 20 отговориха, че ГЕРБ се опитват да отклонят темата от така наречения "Суджук гейт". Кирил Добрев успокои, че пукнатини по стената на...

Борисов напомни, че депутатът Живко Мартинов, заради който се разрази скандала с 4-те тона суджук, бил изключен от партията, а депутатът от БСП Манол Генов все още бил в НС.

Бойко Борисов, министър-председател: Добрият резултат на БСП дойде от купуването на гласове. И това е доказано. Има депутатин, който е в дело сега. Доказано. И ще видим как ще завърши делото, разбира се, да не обвиняваме предварително, но факт е, че е повдигнато обвинение за най-чудовищното престъпление в демокрацията - купуване на гласове. Но разликата е, че нашият за един ден излетя отвсякъде, от НС, от партия, отвсякъде, разформировах партийната организация. БСП казват - ами той може да е купил гласове, ама па това не е решаващо. Купил, ама не много. Нека си седи депутат да гласува закони. Той купил гласовете и законодател сега.

Борисов напомни още скандалите за милиарди около АЕЦ "Белене", американските централи и КТБ, за които сегашният кабинет търси решение. Напомни, че тече проектиране на 4 лота на АМ „Хемус“, догодина кабинетът ще завърши обходните пътища на Ахелой и Поморие, строят се основни булеварди във Варна за 85 милиона, които ще изведат трафика към пристанището и курортите.

Бойко Борисов, министър-председател: Не искаме да допускаме това, което на времето се случи за Бургас. "Тракия" влезе в самото сърце на града и след това няколко години правим обходи, за да може да спасим града и го спасихме. Стана там добре. Варна вече далеч изпреварва. Особено с "Хемус" и с всичко това, което правим, сега ще почнат да мърморят другите, но... Ами Аспаруховият мост, откак беше построен, не беше пипан. Тук сигурно такива като мен са минавали поне 20 през това време. Може и повече. Но хубаво е, че на нас ни задавате въпроси, но след това не само получавате отговори, получавате инфраструктура.
5-те варианта за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

5-те варианта за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Първите проекти за преодоляване на Кресненското дефиле са от 1973 година, когато се е предиждало изграждането на къс тунел. С постепенното строителств...

Борисов напомни, че ако не се построи участъка на АМ Струма в Кресненското дефиле в срок, България ще загуби милиарди левове еврофинансиране.

Бойко Борисов, министър-председател: Защото европейските проекти са така - 1 км да не си направил, връщаш парите за всичко, което си взел по тази програма. Тук не е шега работа Кресненското дефиле. Аз разбирам всички, с всички съм се срещал, разговарял, но на практика там, ако допуснем провал в Кресненското дефиле, ще изяде парите и за "Хемус", и за всичко останало, защото трябва да се върнат накуп.

Според премиера, подготовката за европредседателството върви в срок, а на предстоящата визита на президента на Франция Еманюел Макрон в България и пленарните заседания във Варна двете страни ще обсъждат съвместни индустриаlни проекти в сферата на отбраната.

Борисов: Държавата ще изгради ТОЛ системата, ако в понеделник тя не стартира

Борисов: Държавата ще изгради ТОЛ системата, ако в понеделник тя не стартира

Държавата може да изгради ТОЛ системата, ако до понеделник не стартира търгът за избор на изпълнител, обяви премиерът Бойко Борисов, който присъства н...