НОВИНИ

Борисов: Цената на офертата за изтребителите F-16 e между 2 и 2,2 млрд. лева

Между 2 милиарда и 2,2 милиарда лева ще струват новите изтребители F-16, съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. По думите му американската оферта е горната граница, но страната ни се надява да свали 200 милиона. Необходимите средства ще бъдат осигурени след актуализация на бюджета. Финалните преговори с американската делегация ще са следващата седмица в София.

Николай Минков
от Николай Минков
20:22, 21.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в държавния бюджет не са предвидени средства за закупуване на F-16, обясни как ще бъдат осигурени.

Бойко Борисов - министър-председател на България: В момента Министерството на отбраната получи офертата от САЩ. Обсъждат я, водят финални преговори. И тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета, съответно и ще се дадат тези пари от резерва, който имаме.

Вчера от Министерството на финансите потвърдиха, че е емитиран вътрешен дълг от 300 млн. лв., за да се подпомогне сделката за новите изтребители.


;

По-рано днес в парламента военният министър Красимир Каракачанов заяви, че преговорите с "Локхийт Мартин" продължават по график и трябва да бъдат финализирани през следващата седмица.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Мога да ви уверя - екипите са си свършили работата. Друг е въпросът окончателно какво ще се излезе от всички тези разговори, защото те продължават. Буквално края на другата седмица отново идва делегация от САЩ, от техните военновъздушни сили, с която ще бъдат проведени окончателните разговори по този въпрос.

България води преговори за закупуване на 8 нови изтребители F-16 блок 70, с пълно въоръжение и оборудване. Сделката предвижда обучение на пилотите и поддържащия персонал, както и бъдещите модернизации и доставка на нови оръжейни системи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от природния газ ще се продава свободно от догодина
Част от природния газ ще се продава свободно от догодина
От нашите пратеници: Преди повторните местни избори в Истанбул
От нашите пратеници: Преди повторните местни избори в Истанбул