Турция прави опити да влияе на вътрешната ни политика, призна премиерът Бойко Борисов. Седмица след трусовете в ДПС Борисов коментира, че през последните дни много маски са паднали. Той определи като "абсолютни внушения" твърденията, че чрез ДПС се води спор за отношенията ни с Турция и Русия. Премиерът заяви още, че с турския му колега Ахмед Давутоглу са се разбрали както по телефона, така и при посещението му в България.

Като истинска буря - така премиерът Бойко Борисов определи дните след разцеплението на ДПС. Заяви, че страховете му са се оправдали - Турция действително прави опити за намеса във вътрешната ни политика.

Бойко Борисов, министър-председател: Ами те са очевидни. Ако изведнъж посланик с всичките му генерални консулства тук, в България, тръгне в една партия каквато е, и то опозиционна, каквато е ДПС, да се дават оценки и да се обяснява колко е важен един или друг лидер, мисля, че това е повече от видно.

Борисов отново препотвърди позицията на България - да развива приятелски отношения и с Турция, и с Русия. И изрази надежда, че двете правителства ще продължат да работят добре, солидарно като НАТО-овски държави, без да си прехвърлят проблеми, от които нямат нужда.

Бойко Борисов, министър-председател: Съвестта ми е чиста, защото аз на Ахмед му казах всичко. И когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра, и вицепремиерът им, и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава. На частно посещение всеки може да дойде. Но това би бил много лош знак и би се разчело лошо от правителството и българите като цяло като народ. Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не си спомням някой да се е обаждал така и да е идвал да се грижи за нас. Така че аз мисля, че с турския премиер се разбрахме.

Борисов допълни, че е благодарил на южната ни съседка за справянето с бежанската криза. Но не е пестил и критики към тях.

Бойко Борисов, министър-председател: Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали, и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят. И то им се върна. Защото, когато те взеха двата реактора от Белене и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато Южен поток се прекръсти на Турски и тръгна да обикаля през Гърция и Македония, България, и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на една страна, за сметка на България. - 19:19 20:44 - Така че тяхната "заигравка", нека да я наречем, с голямата мечка им донесе и някои несгоди след това.
© БТА

Борисов заяви, че не се е чувал с Лютви Местан след изключването му от партията. Посочи, че не вижда причини бившият председател на ДПС да търси гаранции за сигурността си в турското посолство: "Той има охрана от Националната служба, която не е по-малка от моята. Така че не знам от какво се притеснява".

Борисов заяви, че България не избира между НАТО, Русия, Турция и ЕС.

Бойко Борисов, министър-председател: Иска ми се и с двете държави да имаме приятелски отношения. Аз съм си избрал, и това ми е призванието, да защитавам България и мисля, че го правя по най-добрия начин.

Определи като конспиративна теория твърденията, че някой може да влияе на вътрешната ни политика. С изключение на Евросъюза поради простата причина, че сме страна-членка.