В Мадрид беше открита конференцията на ООН за борба с измененията в климата. В следващите две седмици делегации от 190 държави ще търсят варианти за ускоряване на борбата с климатичните промени. Във форума участва и премиерът Бойко Борисов, който настоя преходът към въглеродно неутрална икономика да е справедлив за различните страни, включително България. Борисов прикани всички да се обединят в усилията си да накарат най- големите замърсители - САЩ и Китай - да се включат ефективно в борбата за намаляване на вредните емисии.

Ето още от думите на премиера Борисов пред конференцията в Мадрид:Бойко Борисов, министър - председател: Следва да се отчита, че за страните с висок дял на въглища в енергийния им микс като България, Полша и други, този преход изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера. В България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови общности, като през зимата този процент достига 60%. В същото време искам да отбележа, че според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 година спрямо 2017 - с 8,1%, следвайки Португалия, която заема водещата позиция с 9%.

Първа в дневния ред в рамките на Конференцията е Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС. Те ще обсъдят важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.

Започна 25-тата конференция за климата в Мадрид

Започна 25-тата конференция за климата в Мадрид

Започна 25-тата конференция за климата в испанската столица Мадрид. На нея се очаква страните по Рамковата конвенция на ООН да постигнат напредък по в...