НОВИНИ

Напрежение заради поправки в Закона за приватизацията

Управляващите не са имали намерение да лобират за частни фирми при внасянето на поправките в Закона за приватизация. В това увери премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание. Той се аргументира с факта, че още миналата година държавата е отделила 2 милиона и 400 хиляди лева за да финансира арбитражното дело срещу компанията, приватизирала Българския морски флот.

Александър Марков
от Александър Марков
12:33, 25.07.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Повод за изказването му стана напрежението в коалицията на Обединените патриоти и твърдението на вицепремиера Валери Симеонов, че оттеглените вече промени са лобистки.

Междувременно в Министерски съвет пристигна председателят на парламентарната група на патриотите Волен Сидеров, който официално попита главния секретар на МС на какво основание и по чие разпореждане вицепремиерът Валери Симеонов обикаля Черноморието и санкционира заведения, които вдигат шум.

Заяви също така, че "Обединените патриоти" са изпратили Симеонов тук, за да вдига пенсиите и доходите на хората, а не, за да се разхожда с шумомер в ръка по Черноморието.

Премиерът беше лаконичен в коментара на казуса, заявявайки, че държавата защитава само и единствено обществения интерес. Цялата драма и казусът около пароходство Български морски флот се точи вече две години. През 2017 г. компанията приватизатор на Българския морски флот "K.G. Maritime shipping", която е собственост на Кирил Домусчиев, спечели арбитражно дело пред Българско-търговско промишлена палата, с което поиска да ѝ бъдат намалени неустойките, които дължи заради това, че не е могла през последните 10 години да осигури тонаж на корабите на параходството. Арбитражът прие, че компанията е действала в условия на стопанска непоносимост и я оправда по-късно. Държавата атакува това решение и спечели дело пред Касационния съд.

Бойко Борисов, министър-председател: На 6 юли 2017 г. това правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на МИ в размер на 2,4 млн. лв. за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск за отмяна към "K.G. Maritime shipping". Ако някога сме искали редник Киро, или редник Райън, или когото и да било да пазим, нямали сме да заведем тези дела.
Волен Сидеров, председател на парламентарната група на "Обединени патриоти": Той дължи извинение на Атака и на ГЕРБ, които нарече лобистки, спасители на редник Киро и прочее такива махленски подхвърляния, на премиера, когото обвини в зависимост от Домусчиеви и на Данаил Кирилов, когото обвини пряко в съчиняване на лобистки текстове. Това извинение час по-скоро трябва да бъде представено. В противен случай ще заведем дела, аз и Николай Александров, моят колега, ще окуражим Данаил Кирилов, и премиера също, да заведат дела за обида, клевета и оронване на престижа.

Освен тази тема, има информация, че при премиера са се събрали финансовият министър Владислав Горанов, здравният Кирил Ананиев, Цветан Цветанов, Менда Стоянова и други експерти, които обсъждат хода на здравната реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​40 жертви и десетки ранени при взрив на оживен пазар в сирийския град Суейда
​40 жертви и десетки ранени при взрив на оживен пазар в сирийския град Суейда
Ситуацията в Тетевенско е критична, има готовност за евакуация на хора
Ситуацията в Тетевенско е критична, има готовност за евакуация на хора