НОВИНИ

Борисов увери, че се полагат всички усилия за спасяването на Боян Петров

Българското правителство е в постоянна връзка с китайските власти, за да се осигури спасителен хеликоптер за алпиниста ни Боян Петров, който е в неизвестност в Хималаите от няколко дни. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Китайският посланик у нас Джан Хан Джоу пое ангажимент техника да бъде осигурена възможно най-скоро.

Александър Марков
от Александър Марков
11:06, 09.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
Бойко Борисов, министър-председател: В пълна комуникация сме с и близките му, и властите в Китай и Непал. Дори сега съм извикал китайския посланик още веднъж, за да подсигурят трасе за хеликоптера, ако има възможност да лети във времето, тъй като предишните дни беше много силен вятърът и тежка ситуацията. Просто каквото имаме като възможност, контакти, връзки - и официални, приятелски с ръководството на Китай всичко сме заложили. Дай Боже, да го намерим жив и здрав!

Министърът на външните работи Екатерина Захариева информира, че 15 минути преди началото на заседанието - в 10 часа българско време официалното българско искане е било предадено на китайските власти, противно на информация, която се появи, че такова вече има. Големият проблем е, че не може да бъде намерен хеликоптер, който да се качи на височина над 5000 метра.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Официалното искане след многократните позвъняване, имаме пълно уверение, че ще се получи такова искане, когато времето позволява. Официалното искане, бих казала, след много звънене и натиск от наша страна, от нашите дипломати там, от нашия почетен консул и от нас, е постъпило преди 10-15 минути. Но така или иначе времето и вчера, и днес не позволяват. Продължаваме да търсим евентуално и други фирми, и друга техника, която може да лети над 6100, защото спасителите в момента се намират на тази височина.
;

Китайският посланик също беше поканен в Министерския съвет, той изрази съпричастност към притесненията на българската държава и даде дума, че ще направи всичко възможно летателна техника да бъде осигурена.

Джан Хан Джоу, посланик на Китай в България: Разбираме напълно притесненията както от страна на българското общество, така и на правителството и премиера. Още от първия момент, когато получихме информацията за изчезванетo на Боян Петров, изпратихме професионални спасители. Китай отделя особено внимание и значение на този случай, тъй като знаем колко е важно за вас. Вчера сутринта проведохме тези разговори за хеликоптера и необходимостта от допълнителна техника.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русия отбелязват Деня на победата
В Русия отбелязват Деня на победата
Глобиха ресторант в центъра на Пловдив след зрителски сигнал до БНТ
Глобиха ресторант в центъра на Пловдив след зрителски сигнал до БНТ