НОВИНИ

Борисов в Брюксел: Миграционният натиск към България идва от гръцката граница

Миграционният натиск към страната ни в момента идва от гръцката граница.Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов по време на срещата на върха, посветена на миграцията. Той съобщи, че страната ни е върнала със самолети близо 3000 афганистанци, незаконно пристигнали у нас. Европейските лидери се договориха за цялостен и по-гъвкав подход към миграцията, като всяка държава допринася с каквото може за справянето с нея. Според Борисов, България допринася с опазването на външната граница на ЕС. Повече подробности за срещата в Брюксел вижте от кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:14, 18.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Държавите остават разделени как да бъдат преразпределени мигрантите вътре в Европейския съюз. Според Бойко Борисов има три групи държави - едни, които са категорично против приема на мигранти, втори, които са съгласни, но при определени условия и трети, които най-много страдат от мигрантския поток и настояват за повече солидарност от Европа.

На срещата беше обсъдено и голямото значение на сключването на споразумения с трети държави, най-вече от Северна Африка. Днес освен за Египет, се заговори за Мароко.

Самият Бойко Борисов съобщи, че следващият вторник ще посети Египет и ще проведе срещи на високо ниво.

Бойко Борисов, премиер на България: Във вторник на най-високо ниво ще проведем срещи в Кайро по всички тези теми, които трябва да се разгледат в два аспекта. На никоя държава не би й станало приятно, ако кажеш - даваме ви мигранти, за което плащаме. Точно обратното - трябва да има инвестиции и развитие, а те да проявяват солидарност за парите, които получават, съответно да си държат хората на тяхна територия, защото в Египет има пет милиона мигранти.

И една любопитна подробност от срещата в Брюксел - снощи хърватски журналист улови случайно лидерите на Белгия и Люксембург, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, които се появиха в местно заведение за по бира и пържени картофки след срещата за Брекзит. На въпрос от случаен минувач към Меркел за резултатите от срещата, тя отговори, че не желае да й развалят вечерта с темата Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЛеБрон започна със загуба първенството в НБА
ЛеБрон започна със загуба първенството в НБА
​Президентът Румен Радев на аудиенция при кралица Елизабет II
​Президентът Румен Радев на аудиенция при кралица Елизабет II