В Рамала премиерът Бойко Борисов се срещна днес с премиера на Палестина Рами Хамдала. Борисов уверил, че страната ни подкрепя всички инициативи за развитие на Близкоизточния мирен процес. А палестинският премиер поиска съдействие от Бойко Борисов за ускоряване на процеса на преговори с Евросъюза.

Бойко Борисов бе категоричен, че всички спорни въпроси трябва да бъдат решавани по пътя на директните преговори между двете страни. Премиерът изрази и своята искрена надежда тежките конфликти в региона да се разрешат с подписването на мирно споразумение. "Толкова много ми се иска да има мир, защото нашата страна има дългогодишно приятелство с народите на Израел, на Палестина и на Иран", сподели българският премиер.

Рами Хамдала благодари на Бойко Борисов за това, че е истински приятел на Палестина и на каузата на палестинския народ. Той подчерта, че неговата страна винаги е с протегната ръка за мирни преговори, но невинаги усещат същото желание от другата страна.

"В Газа бяха ранени или убити стотици хора. Нека светът обърне повече внимание на това", призова премиерът Хамдала. Той обясни, че преговорите между Палестина и Европейския съюз вървят бавно и помоли министър-председателят Бойко Борисов и България за съдействие в ускоряването на този процес."

Искам да ви уверя, че Държавата Палестина ще бъде пример за демократично управление", категоричен бе премиерът Рами Хамдала.

На фона на традиционно добрите двустранни отношения между България и Палестина ББ заяви ,че те ще продължат да се развиват в положителна посока, а мост към осъществяването на тази цел могат да бъдат над 5-те хиляди палестински граждани, които са завършили образованието си в България.

Борисов съобщи, че и в момента има много палестински студенти в България, които са избрали нашата страна за своето висше образование. Между образователните министри на двете страни бе подписано и споразумение за сътрудничество в тази сфера.

© снимки: БТА