Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето. За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Причината - не са предприети адекватни мерки срещу насилието над деца с увреждания от дом "Хризантема" в Габрово. Премиерът е разпоредил на инспектората към Министеския съвет да извърши цялостна проверка на дейността на агенцията.

Междувременно омбудсманът съобщи, че през ноември миналата година е получена жалба за конфликти между служителите в дома. Община Габрово е разпоредила проверка, при която не били открити нередности. Въпреки това екип на омбудсмана е посетил дома.

Мая Манолова, омбудсман на България: Екип на омбудсмана през декември на 16 и 17 беше на място в Габрово и е сигнализирал всъщност всички институции - отдела за закрила на детето, регионалната служба по социално подпомагане, кмета на Габрово, общинските отдели, местното РПУ за ситуацията. За твърденията, че има освен пререкания и конфликт между хората в персонала, но и насилие над деца.
Подадоха сигнал в прокуратурата срещу управителката на център "Хризантема"

Подадоха сигнал в прокуратурата срещу управителката на център "Хризантема"

Дирекция „Социално подпомагана" в Габрово днес внесе сигнал в прокуратурата срещу управителката на центъра за деца и младежи с увреждания „Хризантема...