При избора на главен прокурор основно сме стъпили на професионалните качества. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекцията на строителните дейности по АМ „Хемус“. Той обвини президента, че е отказал на инат да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Бойко Борисов, министър-председател: Естествено, че е на инат. Още веднъж, щото сте мислещи хора, да се замислим. Те понеже не искат да се карат с новоизбрания главен прокурор казват: ние нямаме претенции към неговите качества. Аз също нямам, защото професионалната общност го издигна. Хипотезата е и мотивът, че е върнат, затова че нямало излъчен от правителството кандидат. Приемаме хипотезата - кандидатът на правителството е Дани Кирилов, защото това е правосъдният министър. Приемаме хипотезата, че той беше спечелил срещу Иван Гешев и днес щяхме да имаме указ Дани Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор.
Дали той, когато повдига обвинения на кметове от БСП, от друга партия, това щеше да се приема за чиста монета. Виждате ли, колко са лицемерни, подли и в какъв капан искаха да ме вкарат. Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат - Борисов си избра главния прокурор. Не им се хванах на капана и те сега се чудят какво да направят и казват - не, не, те професионалните му качества са добри. Ама ние не избираме булка, бе. Избираме главен прокурор. Щом са добри професионалните му качества. Колкото го познават другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните качества и избора с Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдиите - съдии.
Румен Радев ще реши за Иван Гешев в обозрим срок

Румен Радев ще реши за Иван Гешев в обозрим срок

Президентът Румен Радев ще реши в обозрим срок за прегласуването на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава посочи, че не при...