НОВИНИ

Борисов за указа за освобождаването на Младен Маринов: Уважавам институцията

Финансови, социално-икономически и вътрешно и външнополитически теми коментира премиерът Бойко Борисов по време на организираната от Американската търговска камара закуска с министър-председателя и неговия екип.

Николай Минков
от Николай Минков
10:36, 18.09.2018 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Има ръст на американските инвестиции у нас от 1990 до 2016 г. Американски компании са вложили близо 4,5 милиарда лева, което отрежда 6-то място на САЩ по инвестиции в нашата страна. Добрият бизнес килмат премиерът Бойко Борисов обясни с ниските нива на държавния дълг, който в момента е 24% и значиткелно беше снижен след погасяването му от правителството на 2 милиарда и 400 милиона лв. Добре влияят на инвестициите и плоския данък и ниските нива на безработицата - само 5%.

За бизнеса е добре да има магистрали, каза Бойко Борисов. Нуждата от свързаност той оправда не само с желанието на Брюксел да свърже Европа и Азия с транграничните коридори 4, 8, и 10, но и с нуждата вътре бизнесът да транспортира стоки и услуги. Той даде за пример натовареността на АМ "Тракия" като на ден през нея преминават 50 000 автомобила, а на ГКПП "Капитан Андреево" - над 1000 ТИР-а.

Желанието и възможността правителството да повиши бюджетните заплати с 10% от 1 януари Борисов обясни с успешната борба срещу контрабандата. Той даде за пример, че в началото на първия кабинет "Борисов" тя е била 35%, а в момента тя е 5 на сто. Борисов не подмина и важните вътрешно-политически теми и най-важната от последните дни, а именно невъзможността да бъдат назначени новите министри, тъй като държавният глава все още не е подписал указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов от поста. Ето какво каза премиерът:

Бойко Борисов - министър-председател: Когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е, айде да не се обидят, от президенството ще кажат формално... той иска да си отиде, иска да стане министър. Както от командващ ВВС искаш да станеш президент - кой да те спре. Ако аз съм предложил и нов главен секретар в този документ, тогава съм в тотална грешка. Но ние не сме предложили нов главен секретар. Ние казваме само - моля, освободете и подпишете за този, за да може в четвъртък да стане министър, да спре политическата криза, защото тези министри чакат да бъдат освободени. От сега съм казал на парламентарните ни групи докато не се разпише указа, да не го вкарваме, за да не предизвикаме втора буря. Когато се убеди, че Младен Маринов не иска да е главен секретар и подпише президента, тогава ще го вкараме в парламента. Е, аз ли водя войната?! С кое? Винаги съм уважавал институцията и хората в нея, така че каква би била логиката - ако е грешна, значи и аз съм грешен.

Бойко Борисов заяви още, че основен акцент в неговото изказване пред ООН в Ню Йорк ще бъде интеграцията на Западните Балкани. Нуждата на всички държави в региона да определят своя път той да бъде европейски и евроатлантически, за да бъде стабилен региона и да има мир в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​БАБХ сигнализира прокуратурата за противодействие срещу ветеринарите в Болярово
​БАБХ сигнализира прокуратурата за противодействие срещу ветеринарите в Болярово
НАП даде старт на „Влез в час с данъците“ 4
НАП даде старт на „Влез в час с данъците“ 4