НОВИНИ

Босилеград осъмна с разкъсани плакати на Апостола

В деня на 143-та годишнина от гибелта на Левски, Босилеград осъмна с разкъсани плакати на Апостола. Почитането на паметта на Дякона Левски разедини за поредна година нашите сънародници в Западните покрайнини. Имаше две поклонения - едното организирано от местната власт и второто от Културно-информационния център на българите в Босилеград.

bnt avatar logo
от Елица Иванова
22:44, 19.02.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Хората от двете шествия, отделно едно от друго, се поклониха пред паметника на Левски. От едната страна, обвиниха кмета в изкривяване на българската кауза, а от другата заявиха, че ако трябва ще изгинат, но ще спасят това, което си е цитирам "тяхно и народно".

Иван Николов - председател на КИЦ "Босилеград": Ние се опитваме да вникнем в съдържанието, в духа, в посланията на Левски и се надявам, че с времето, с отшумяването на тия политически противоречия, които днес изключително много разделят Босилеград, наистина нещата ще си легнат на мястото, но трябва да се издържи до тогава.
Владимир Захариев - кмет на Босилеград: Народът, мнозинството, тези, които искат да дойдат са дошли сега. Тези, които са по-мънички имат правото да си изберат - ще бъдат ли с тези, които са легитимно избирани от народа, или ще бъдат сами. Ние ги призоваваме на ум и на разум...

Генералният консул на България в Ниш каза, че докато общите идеали не могат да обединят хората, явно и проблемите им няма да бъдат решени.

Едвин Сугарев - генерален консул на България в Ниш: Не Левски разединява, разединени са хората, които следват пътищата, които са различни от неговите. Забравени са тези идеали, които е следвал той. За съжаление, алчни политически интереси диктуват ситуацията тук и това, което виждаме е резултатът от този диктат.

Шествията до паметника на Левски преминаха под засилено полицейско присъствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Докладът на Аликс партнърс отива в парламента
Борисов: Докладът на "Аликс партнърс" отива в парламента
Диян Стаматов обсъди учебните програми с учители от Сливен
Диян Стаматов обсъди учебните програми с учители от Сливен