В деня на 143-та годишнина от гибелта на Левски, Босилеград осъмна с разкъсани плакати на Апостола. Почитането на паметта на Дякона Левски разедини за поредна година нашите сънародници в Западните покрайнини. Имаше две поклонения - едното организирано от местната власт и второто от Културно-информационния център на българите в Босилеград.

Хората от двете шествия, отделно едно от друго, се поклониха пред паметника на Левски. От едната страна, обвиниха кмета в изкривяване на българската кауза, а от другата заявиха, че ако трябва ще изгинат, но ще спасят това, което си е цитирам "тяхно и народно".

Иван Николов - председател на КИЦ "Босилеград": Ние се опитваме да вникнем в съдържанието, в духа, в посланията на Левски и се надявам, че с времето, с отшумяването на тия политически противоречия, които днес изключително много разделят Босилеград, наистина нещата ще си легнат на мястото, но трябва да се издържи до тогава.
Владимир Захариев - кмет на Босилеград: Народът, мнозинството, тези, които искат да дойдат са дошли сега. Тези, които са по-мънички имат правото да си изберат - ще бъдат ли с тези, които са легитимно избирани от народа, или ще бъдат сами. Ние ги призоваваме на ум и на разум...

Генералният консул на България в Ниш каза, че докато общите идеали не могат да обединят хората, явно и проблемите им няма да бъдат решени.

Едвин Сугарев - генерален консул на България в Ниш: Не Левски разединява, разединени са хората, които следват пътищата, които са различни от неговите. Забравени са тези идеали, които е следвал той. За съжаление, алчни политически интереси диктуват ситуацията тук и това, което виждаме е резултатът от този диктат.

Шествията до паметника на Левски преминаха под засилено полицейско присъствие.