НОВИНИ

Босненците са разочаровани от решението на Международния съд в Хага

Международния съд в Хага отхвърли искането на Босна и Херцеговина за преразглеждане на негова присъда от 2007 г., която освобождава Сърбия от обвинения за геноцид по време на войната в Босна от 1992-1995 г. Това разтревожи босненците, които бяха разочаровани от решението и смятат, че то е взето благодарение на юридическата блокада на босненските сърби и хървати.

bnt avatar logo
от БТА
22:14, 09.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
босненците разочаровани решението международния съд хага

Има и такива, които поставят въпроса ще подаде ли оставка мюсюлманският член на колективното босненско председателство Бакир Изетбегович, по чиято инициатива бе обжалвана присъдата.

Председателката на сдружението Майките на Сребреница Хатиджа Мехмедович смята, че решението е срам за международната общност и за целия свят.

"Останах без думи, когато чух информацията от Хага. Какво да ви кажа? Огорчена съм. Международната общност направи от Босна и Херцеговина буре с барут, в което загинаха децата ни", каза тя.

Селмо Цикотич, съветник в кабинета на Изетбегович, каза, че е имало много исторически и политически причини да се поиска ревизия на присъдата против Сърбия за геноцид. Независимо от всичко, босненците не трябва да бъдат разочаровани от решението на Съда в Хага да отхвърли преразглеждане на присъдата, каза той.

След като Международният съд в Хага реши да отхвърли искането на Босна и Херцеговина за преразглеждане на оправдателната присъда срещу Сърбия, социалните мрежи в страната се взривиха. Гражданите на Босна и Херцеговина са разочаровани от Международния съд в Хага, чието решение виждат като "неуважение към жертвите на геноцида по време на агресията срещу Босна и Херцеговина". Анализаторът Сърджан Пухало запита ще подаде ли Изетбегович оставка заради случая.

Председателят на Демократичмния фронт Желко Комшич каза, че Международният съд в Хага очевидно е избрал опортюнистическа позиция.

"За това естествено допринесе постоянното изпращане на разни писма от Босна и Херцеговина. Струва ми се, че от съда едва дочакаха нещо такова, защото това свали отговорността от съда да вземе решение. За съжаление, безброй пъти повторих, и излезе вярно, че става въпрос преди всичко за политика, а не за право и справедливост", каза Комшич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тилърсън свиква в САЩ среща на страните от антиджихадистката коалиция
Тилърсън свиква в САЩ среща на страните от антиджихадистката коалиция
Доналд Туск призова Полша да не руши мостовете с Европейския съюз
Доналд Туск призова Полша "да не руши мостовете" с Европейския съюз