НОВИНИ

Ботьо Ботев: Поредицата банкови обири вероятно са извършени от дилетанти

Разкриването на подобен вид деяние е един вид профилактика. Разбира се, пак може да се тълкува в различни аспекти, тъй като субектите които извършват подобни престъпления, са различни. Например, тези банкови обири, както са извършени, за мен са извършени от дилетанти, хора, неподготвени, несериозни като действия - от гледна точка на организация, изпълнение и действия, за разлика от подобни каквито са ставали в миналото - организирани, сериозни със сериозни действия, квалифицирани бандити. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ криминалистът Ботьо Ботев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 14.02.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

С оглед на това би трябвало по-лесно да се разкрият престъпниците. Но понякога по-обикновените деяния са по-трудно разкриваеми. Тук има нещо друго, по отношение на което може да се направи извод за обществения статут на самите извършители.

Водейки се от практиката, той коментира, че не помни в рамките на толкова кратък срок на територията на един регион да са ставали подобни престъпления. Криминалистът не изключи, че целта на подобни деяния може да е да се възбуди общественото мнение и да се създаде проблем на държавата. Според него това е малко несериозна тенденция, но тя съществува и не може да се изключва.

Ботьо Ботев - криминалист: Всеки клон на банка има служби за сигурност, на тях се плаща, значи организацията при тях нещо куца - за да се допусне по този начин да се действа свободно, без да са взети категорични мерки за противодействие и то при положение, че от начина им на извършване се разбира, че зад това стоят хора с много нисък социален статут.

Той коментира, че камерите благоприятстват за разкриваемостта на едно престъпление, но на това има и противодействия. "Едни обикновени хора, когато действат, слагат качулките и маските и оттук нататък може да се получи само информация за телосложението".

Ботьо Ботев - криминалист: Битовата престъпност по принцип е била винаги един голям проблем, макар и подценяван. Тя е един бич за обществото ни, тъй като засяга една друга прослойка на обществото - на по-беззащитните хора.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина на място при катастрофа край Борован, друг е в тежко състояние
Мъж загина на място при катастрофа край Борован, друг е в тежко състояние
Празнично настроение за Свети Валентин във Варна
Празнично настроение за Свети Валентин във Варна