НОВИНИ

Боядисват 2019 червени яйца в Бачковския манастир

Велики четвъртък е - един от най-важните дни от Страстната седмица. Днес си припомняме Тайната вечеря и пророчеството на Божия син, че ще бъде разпнат след предателство на Юда. На този ден се боядисват великденските яйца. Традицията се спазва всяка година и в Бачковския манастир. Яйцата, които днес ще бъдат боядисани в светата обител, ще бъдат раздадени на всички миряни, които ще посрещнат Възкресението Христово в манастира. Още за днешния Велики четвъртък и как манастирът се готви за Великден - от Мариела Хубинова.

bnt avatar logo
от М. Хубинова, С. Станчев
12:15, 25.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според някои Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица, защото точно на този ден Иисус Христос събира учениците си и им споделя, че се очаква предателство, че ще бъде разпнат в името и спасението на човечество.

По-късно се случва Тайната вечеря, като преди нея той умива нозете на своите Апостоли, дава им причастие, а след това им разкрива, че един от тях ще го предаде.

Отивайки вечерта в Дециманската градина, Иисус Христос се моли за спасението на своя предател и очаква римските стражи, които да го заловят. Поради тази причина Велики четвъртък е натоварен с много символика - от една страна са низките човешки страсти, от друга страна със същата сила стои и заветът на Спасителя, да се обичаме и да си прощаваме.

Тази година в Бачковски манастир бяха боядисани 2019 яйца, колкото са годините от рождението на Иисус Христос. В боядисването се включиха служителите на манастира, както и много доброволци. Те ще бъдат раздадени на миряните на Възкресение Христово.

Игуменът на Бачковския манастир призова, предвид факта, че тук се събират много богомолци, всички да проявят снизхождение и търпение, да изчакат своя ред на опашката, за да може всички да споделим заедно Спасението и Христовото Възкресение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчелари се заканиха да блокират главния път Плевен - София
Пчелари се заканиха да блокират главния път Плевен - София
В 17 ч изтича срокът, в който Местан трябва да плати гаранцията си
В 17 ч изтича срокът, в който Местан трябва да плати гаранцията си