НОВИНИ

Боядисани мандарини се появиха в търговската мрежа

Мандарини, боядисани с оранжева боя, се появиха в търговската мрежа в София, сигнализират зрители на БНТ2. Според потребителите корите на плодовете се боядисват, за да изглеждат сочни и оранжеви и да привличат окото. При измиване обаче, се отмива целия цвят на плода. Крият ли опасности за човешкото здраве боядисаните плодове и има ли измама на потребителя, вижте в следващият репортаж.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова - Тиркова
19:44, 13.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Откриването на мандарините, които оставят оранжева боя по пръстите, не се оказа трудно. Те се предлагат в големите търговски вериги на щанда "Промоция" или в акция "Разпродажба". Потърсихме мнението на специалист алерголог дали оцветителят може да предизвика алергия при консумация на плода:

проф. Жени Милева, алерголог: Теоретически това е боя, която се прилага, безвредна, обаче, на практика не е желателно човек да яде подобни плодове. Ние съветваме тези плодове, мандарини, портокали и прочее да се накисват във вода... Има хора и експерти, които коментират, че това е специален сорт, който когато узрее е жълт или по-зелен и се налага неговото боядисване. Не аз смятам, че те се берат зелени, неузрели и за да бъдат по-хубав цвят и по-хубаво узрение.

доц. д-р Жана Казанджиева от Кожната клиника на Алксандровска болница коментира, че оцветителите в храните могат да доведат до кръстосана алергична реакция при използването с други бои или химически вещества използвани в бита.

доц. Д-р Жана Казанджиева, Кожната клиника на Александровска болница: Още в учебниците на нашите предшественици има описани алергии към жълтите бои, като пациентът, който е алергичен към прословутия риванол, с който се правят всички компреси. След това си взел дъвчащ бонбон, който е в жълто и след това съответно прави обрив по цялото тяло. Което е системният контактен дерматит.

Опитахме се да проверим - възможно ли е да видим истинския цвят на мандарините. Част от него падна при измиване с вода и сапун. Пробвахме и да го избършем с кърпичка, намокрена с капка олио. След направения експеримент се оказа, че не е чак толкова трудно да се махне боята от мандарините.

Обърнахме се към Българската агенция по безопасност на храните. Оттам ни отговориха писмено, че боядисването на цитруси не е забранено, но повърхностната обработка може да се извършва само с определени вещества. От агенцията твърдят, че те са напълно безвредни, тъй като представляват цветни восъци и гланциращи агенти с органичен произход, които не проникват под кората на плода. Според специалистите от Агенцията дори и да попаднат в човешкия организъм, те не биха предизвикали алергична реакция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три жени се борят за живота си след взрив на газова бутилка в Сапарева баня
Три жени се борят за живота си след взрив на газова бутилка в Сапарева баня
Славчо Велков: Филмът на Елена Йончева е направен с много фактологичен материал
Славчо Велков: Филмът на Елена Йончева е направен с много фактологичен материал