Една среща, която беше заредена с голямо напрежение, събитията в света се редят непрекъснато в различни посоки и то не позитивни. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция вътре на тази среща. Това каза в началото на пресконференцията след срещата ЕС - Турция във Варна премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз съм благодарен и на тримата, че се опитахме около това, което ни обединява да говорим, без да се пропусне нито една тема, която касае и България, и Европа.
И на срещите, които имах по отделно - и с президента Ердоган, и с Юнкер, поставихме всички теми - като се започне от тракийските бежанци, изселници, и всичко това, което във вътрешен план ни беше поставяно съм го поставил, разбира се, отговорите - има и доста претенции от турската страна, но това, което се договорим в комисии, в работа, в срещи, надявам се до юни да имаме повторна такава, да чистим една по една темите, тъй като от много, много десетилетия, те не само, че не са решени, не са поставяни, както трябва и затова и няма решения до ден днешен.
Доналд Туск: По темата за бежанците оставаме изключителни партньори с Турция

Доналд Туск: По темата за бежанците оставаме изключителни партньори с Турция

Нека първо благодаря на премиера Борисов, че беше домакин на срещата ЕС-Турция. Тя е от изключително значение. Миналата година се съгласихме да активи...

Бойко Борисов, министър-председател на България: Като завърша с благодарността към президента Ердоган, че удържа на думата си и вече над година имаме нулев мигрантски натиск на нашата граница. Само преди няколко дни имаше няколко групи по над хиляда души, които - те бяха любезни да помогнат отново да ги върнат в местата, които са настанени в момента.
Надявам се българите да го оценяват, защото помним времето, когато мигрантската вълна ни беше притиснала и благодарение на тези взаимоотношения, към днешна дата имаме нулев мигрантски натиск, а това помага и съответно на Европа.

И за тракийските българи, и за претенциите, които опозицията в българския парламент и президент имаха, до една съм ги поставил на президента Ердоган.
Ердоган: Надявам се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е вече в миналото

Ердоган: Надявам се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е вече в миналото

Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между ЕС и Турция да е останал в миналото. Това каза турският президент Реджеп Ердоган след срещата с евр...

Обща пресконференция след срещата ЕС -Турция във Варна

Обща пресконференция след срещата ЕС -Турция във Варна

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайп...