НОВИНИ

Бойко Борисов: Българската икономика все повече изсветлява

Със сегашните темпове на изсветляване на икономиката до 2023 г. България ще е на нивото на най-добрите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. По думите му, светлата част на българската икономика достига 79%, както посочва изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Александър Марков
от Александър Марков
11:12, 03.07.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
Бойко Борисов, министър-председател: С няколко думи да ви кажа за резултатите, които отчита АИКБ. Сивата икономика намалява, повишава се до рекордните 79,1 пункта на светлата част на икономиката.
Това е просто много добър отговор. Най-малкото може някой да ни заподозре с близки връзки с тая асоциация. Те винаги са подкрепяли левите сили. Но когато цифрите говорят, много ясно и лесно се правят изводи.
И изсветляването на икономиката през последните 5 години се дължи на няколко фактора: от една страна, България е стабилна. Както в икономическо, така и в политическо отношение.
Така например фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведоха до понижение на индекса през същата година. По време на нашето управление, и тук се посочват - работата на митници, в резултат на което са се увеличили и събираемостта на дължимия акциз на алкохол и цигари, сиреч не както някой каза, че ровим в кофите за боклук, НАП, Националната агенция за приходите, нейните усилия доведоха, че миналата година проверките на касовите наличности доведоха до намаляване с 5 млрд. лв. на касовите наличности във фирмите. Сиреч парите, с които, без да могат да се контролират, работеха фирмите. 5 млрд, както и кампаниите за заплата в плик.
И външните фактори, които спомагат освен стабилността, е изсветляването на на българската икономика, това е външен фактор - излизането на глобалната икономика от финансовата криза, и липсата на миграционен поток по границите на България, което е също изключително наша заслуга.
И, според техните прогнози, 2023 г. България вече ще е на нивото на най-добрите показатели с този ръст от 15%. Така че сега в 11:30 ще отчетем и как върви битката с контрабандата на цигари. Така че виждате, и НПО-та започват да отчитат усилията, които всички ние полагаме.
И повтарям - когато фактите говорят, а парите са в бюджета, мисля, че е много видимо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Скрино събират пари, за да ремонтират водопровода в селото
Жители на Скрино събират пари, за да ремонтират водопровода в селото
Силно земетресение край южните брегове на Турция
Силно земетресение край южните брегове на Турция