Контрабандата на цигари е спаднала до 4,7% за първата половина на годината. Това показват данните на петте най-големи тютюневи компании у нас. Остава високо обаче нивото на незаконната търговия с рязан тютюн. По време на представянето премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че борбата с контрабандата ще продължи да бъде приоритет.

Незаконната търговия на цигари е намаляла с над 86%, показват данните на тютюневия бранш. Докато през 2010 г. в страната близо 35% от цигарите са нелегални, сега нивото е под 5 на сто.

Бойко Борисов - министър-председател: Виждате прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност и шум.

Най-високо остава нивото на контрабандните цигари в Хасково, Велико Търново, Плевен и Димитровград. Обратна е тенденцията в Габрово, Сливен, Враца и София.

Бойко Борисов - министър-председател: Това, което сме решили да докажем срещу корупцията и контрабандата е факт. Когато парите са вътре в бюджета дори и най-добрите анализатори и критици, не могат да не го отчетат.
© БТА

Броят на незаконните цигари се установява чрез преброяване на празните кутии в боклука.

Верджиния Джевелекова, говорител на инициативата "Срещу незаконната търговия": Голяма част от този дял - 4,7% се дължи на непознати цигари, чийто кутии са били намерени.

По време на срещата, Борисов обвърза борбата с контрабандата и с акциите срещу милионери напоследък.

Бойко Борисов - министър-председател: Действително това не им харесва на олигарсите, виждате веднага се разбушуваха, веднага започнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват майбаси и ролс-ройси, това е болезнено, но в същото време тези пари действително могат да отидат за образование, за здравеопазване - за нашите програми.

До май догодина всички тютюневи компании ще трябва да внедрят системи за проследяване на всяка кутия цигари чрез баркод.