НОВИНИ

​Бойко Борисов: Бюджетът за 2019 година е един от най-амбициозните

Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството ще разгледа проектите на бюджетни закони за 2019 г.

bnt avatar logo
от БТА
14:05, 28.10.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
​бойко борисов бюджетът 2019 година един амбициозните

По думите му бюджетът е направен така, че да отговоря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. Той припомни, че когато е било договаряно създаването на правителството е бил поет ангажимент брутният вътрешен продукт /БВП/ до края на мандата да достигне до нивото от 110 млрд. лв.. Още тази година разчетите за 2019 г. са показали, че той ще бъде 116 млрд. лв., а до края на мандата - на 133 млрд. лв., посочи Борисов.

Безработицата е 4,8 процента. Външният дълг е рекордно нисък - третият най-нисък в Европейския съюз, като през 2018 г. е 22,5 процента от БВП, а разчетите са той да стане на 17,7 в края мандата, изтъкна премиерът. Минималната работна заплата се увеличава по график и тя ще бъде 560 лв., а през 2021 г. ще се повиши на 650 лв. Благодарение на по-добрата събираемост, както и на добрата работа в борбата с контрабандата и спирането на източването на ДДС - с близо 5 млрд. лв. повече са приходите в бюджета и затова в новия бюджет има ръст навсякъде, пресметна Борисов.

Премиерът добави, че от догодина доходите на заетите в бюджетната сфера, включително полицаи, съдебна охрана, военни и всички останали, ще се повишат с 10 процента, докато на учителите - с 20 процента. Освен това са отделени и средства за ремонт на голяма част от училищата и детските градини. За здравеопазване се отделят повече от 500 млн. лв. Помощите за отопление, заради по-високите цени на горивата, се увеличават с 50 процента. Ангажиментът към хората с увреждания също ще бъде изпълнен и се отделят 150 млн. лв., информира още Борисов.

;

"Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО. Изпълняваме приетия национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП - до 2024 г.", коментира още министър-председателят. За 2019 г. разходите за отбрана ще бъдат в размер на 1,58 на сто от БВП, което ще даде възможност да се подобрят отбранителните способности на въоръжение сили. Гарантирани са средства за трите проекта на армията, добави Борисов.

В бюджета за следващата година са отделени и приоритетно средства за ремонт на уличната мрежа и общинските пътища. Над 500 млн. лв. повече ще бъдат средствата за общините - предимно за Северна България, като ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114 процента, посочи още Бойко Борисов. "Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега", изтъкна Борисов и добави, че не може да изброи абсолютно всички сфери, в които се отделят повече средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циганското лято продължава и в последните дни на октомври
Циганското лято продължава и в последните дни на октомври
Показват сватбените одежди на принц Хари и Меган в замъка Уиндзор (ГАЛЕРИЯ)
Показват сватбените одежди на принц Хари и Меган в замъка Уиндзор (ГАЛЕРИЯ)