Премиерът Бойко Борисов заяви, че Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия ще бъде възстановено за празника на Българската армия 6 май. Министър-председателят говори пред курсантите от Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

Той се разпореди Министерството на отбраната да стартира процедурата по възстановяване на статута на училището, така че най-късно до 25 април то да бъде прието с решение на Министерския съвет, а след това да се гласува и от Народното събрание.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако наземният състав, пилотите, хората не са подготвени за тях. Това е сложна професия. Всяка грешка се наказва фатално. Един хеликоптер е 50 милиона, един самолет е 100 милиона. Поставяме човешкия живот на първо място.

Преди това премиерът Борисов проведе среща с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев в Долна Митрополия по повод искането за възобновяване на статута на факултет „Авиационен“ и възможността за развитието му във Висше военновъздушно училище, каквото е било до 2002 г.

Премиерът беше посрещнат с военни почести и националния химн на летището в Долна Митрополия.

Пред военните Борисов припомни, че през 2002 г. е започнало обединението на военните университети. В същото време цивилните ВУЗ са се разраснали до 50, а броят на военните непрекъснато намалява. Премиерът даде като положителен пример Военноморското училище във Варна.

Премиерът Борисов подчерта, че са необходими мерки обучените у нас пилоти да останат да работят в България.