На извънредно заседание парламентът днес обсъди проблема със спирането на Търговския регистър и казуса с фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик". Зам. -председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка, а депутатите я приеха . Кризата с търговския регистър е преодоляна и до края на седмицата той ще заработи изцяло.Това каза премиерът Борисов. БСП поиска изслушване на премиера в парламента за сигурността на информационните системи в страната и неработещия регистър.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че е приключило възстановяването на базата данни от Търговския регистър към 17 юли, в ход е възстановяването на данните и към месец август.

От думите на премиера стана ясно, че няма основание да се иска оставката на правосъдния министър Цецка Цачева заради проблемите с Търговския регистър.

От БСП не останаха доволни от изслушването - лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на цялото правителство.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Каквото и да направите, хората не вярват, че зад срива на Търговския регистър не стои намерение да има заличени данни, изтрити задължения и фирми - не ви вярват! Това е голямото предизвикателство. И за това имат вина ГЕРБ и това правителство, но ГЕРБ най-много.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Дали фирмата "Лирекс" изпълнява стриктно договора, който има със съответните институции в България? Защото това е поредният проблем, който възниква, както проблемите, които са свързани с МВР в годините, когато беше налжена тази фирма - от периода 2007г., от тогавашният началник на кабинета на Румен Петков - Александър Петров. Александър Петров е висш функционер на Българската социалистическа партия.
Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Искам да помоля депутатите от ГЕРБ да не я вдигаме тая тема повече, защото в последните няколко дни... а и това, което ни предстои в следващите 2-3 дена, ние очакваме от "Лирекс" и от нейните експерти и IT специалисти, които са там и действително работиха денонощно и работят денонощно... Ако си вдигнат шапката, образно казано, направо ще ни сринат.

Следващото парламентарно заседание е след две седмици, когато на 4 септември ще бъде обявено и началото на есенната сесия.