НОВИНИ

Борисов: Морално е кметът на Хасково да подаде оставка (ВИДЕО)

На пресконференция в Евксиноград министър-председателят Бойко Борисов обяви, че подаването на оставка е морален акт, заради което неговото мнение, че Делян Добрев постъпва достойно. Премиерът даде пример със себе си и със собственото му подаване на оставка. Той отбеляза, че партията желае Делян Добрев да остане на поста си и допълни, че е редно кметът на Хасково също да подаде оставка и да се проведат кметски избори. Премиерът обаче отбеляза, че кметът на Хасково Добри Беливанов има право да не го прави и въпросът е морален избор.

bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 04.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще направи проверка в ГЕРБ дали има случаи на роднински назначения, като отбеляза, че партията е дошла в управление със заявката, че с такива практики ще се приключи. Той даде пример с финансовия министър Горанов, който се е наложило да уволни жена си от пост в Министерството, макар че тя е работила там дълго преди него. Премиерът даде пример и със собствената си сестра, която по думите му не е директор на болница заради него.

;

Бойко Борисов засегна и въпроса с отношенията си с президента Радев, като отбеляза, че с него има „прекрасен диалог“.

Бойко Борисов, министър-председател: Когато си служиш с факти, истината е най-доброто, което човек може да казва. Президентът Радев може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, който уронва неговия престиж. България е парламентарна република.

Премиерът подчерта, че ако член на кабинета нанесе обида на президента Радев, той би му се извинил, но отбеляза, че и „неговите хора“ го атакуват постоянно, което не е повлияло на отношенията им. Той даде пример с посещението на френския президент Макрон във Варна и отбеляза, че е сигурен, че между него и президента Радев има взаимно чувство на „уважение, респект и зачитане“. Той подчерта, че не може да каже на парламентарната група на ГЕРБ да престанат дебатите в парламента, както и президентът Радев не може да каже същото на БСП, заради което е нормално в пленарната зала да има разгорещен дебат.

;

Според премиера кабинетът работи в синхрон с президента, за да е стабилна държавата, но в парламента се „води война“ с неговата партия. Той увери, че няма аспирации към президентската институция, както и че не цели сваляне на президента, защото по нестабилност това е действие, равно на падането на правителството.

Борисов отбеляза, че по въпроса с купуването на нов боен самолет за българските военновъздушни сили е важно правителството да подреди приоритетните харчове. Той отбеляза, че в момента се търси възможност съветските МиГ-29 на въоръжение на ВВС да се ремонтират с оригинални руски части в българските заводи „Авионамс“, което да осигури максималната безопасност на българските летци.

На въпрос на репортера на БНТ Ирина Цонева за евентуален политически проект на президента Радев, премиерът обяви, че всеки е добре дошъл на прави партия и да „дойде на нашия терен“. Той отбеляза, че плановете, които прави с президента Радев, включват държавни дела като международни посещения.

;

Премиерът Радев подчерта, че е важно Балканите да имат единна политика, заради което срещите като тази от вчера са изключително важни. Премиерът отбеляза, че със спокоен тон и единност, целите пред балканските държави ще се постигнат.

Бойко Борисов, министър-председател: Тези контакти дават възможност да чуем някои неща, които не се чуват публично. Показват и воля за единност и европейска интеграция.

Бойко Борисов отбеляза, че има единност в балканските държави около изграждането на газовия хъб „Балкан“ и че докато останалите говорят за диверсификация на газовите доставки, с газовия хъб тя се реализира на практика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора среща в Солун на външните министри на България, Гърция, Албания, Македония
Втора среща в Солун на външните министри на България, Гърция, Албания, Македония
Вицепремиерът на Испания дава на съд Стоичков заради обвиненията във франкизъм
Вицепремиерът на Испания дава на съд Стоичков заради обвиненията във франкизъм