НОВИНИ

Борисов: България е за санкции срещу Русия, ако не се промени ситуацията в Алепо

България е за санкции срещу Русия, ако продължават въоръжените действия в Алепо. С тази позиция премиерът Бойко Борисов отиде на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Заседанието на лидерите започна преди минути. Основните теми, които ще се обсъждат, са миграцията, отношенията с Русия и споразумението за свободна търговия с Канада.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:00, 20.10.2016
21623
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Бойко Борисов, премиер на България: Винаги съм казвал, че санкциите вредят на икономиката, бизнеса, на селското стопанство, въобще на всичко. Но има едно нещо по-важно от печалбата или от бизнеса, или икономическия интерес, да го наречем, това е човешкият живот. Това са ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме. Аз съм се изказвал и срещу Щатите, и Франция, и Англия, когато са умирали хора вследствие на бомбардировки. В случая с това, което се случва в Алепо, е недопустимо и ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно за. Така че в момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. С цялото ми уважение знам какво си причинявам, тъй като водим преговори относно наследството, което получихме в енергетиката, но по-важно от това са ценностите и ние ще ги защитим до край.

За лидера на европейските социалисти Сергей Станишев няма политическо единодушие сред страните членки на ЕС за налагане на нови разширени санкции срещу Русия. Той обясни, че този вид наказателни мерки не са дали ефект до момента и трябва да се търси политически диалог и баланс. Според Станишев 28-те лидери трябва да се фокусират върху икономиката. Именно поради това той ще предложи програма, която е насочена към младежки гаранции, която предвижда предоставянето на 20 млрд. евро до 2020 г. Според Станишев именно икономическата несигурност е в основата на кризите, които заливат Европа.

Сергей Станишев, председател на ПЕС: В Европа вече от повече от месец се води дискусия за ефективността и на тези санкции, които се приеха преди две години. Аз принципно не съм привърженик на санкциите. Политическите спорове трябва да се решават с политически методи - с диалог, преговори, с намиране на някакъв баланс.

Вижте прякото включване на специалния ни пратеник Тоня Димитрова.

;

Тази вечер 28-те лидери на страните членки на ЕС ще проведат стратегически дискусии за отношенията на страните членки с Русия. В проектозаключение от срещата, което беше оповестено от агенция Франс Прес, се казва, че те ще завършат тези разговори с остро осъждане на руските бомбардировки в Сирия. Освен това в това проектозаключение ще бъде записано, че всички опции стоят на масата в това число и санкции.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Много е трудно да говорим за това и да не споменем атаките срещу цивилни и болници в Алепо. Днес не е ден за решения, но искам да подчертая, че Европейският съюз трябва да си запази всички възможности, в това число и санкции, ако престъпленията в Алепо продължават.
Тереза Мей, премиер на Великобритания: Великобритания може и да напуска ЕС, но докато все още сме част от него, ще продължим да бъдем пълноправен член и ще останем партньор, на когото може да се разчита и след като напуснем. В интерес на всички ни е да продължим да си сътрудничим. Трябва да бъдем единни и по отношение на руската агресия. От огромно значение е да продължим да оказваме натиск върху Русия, за да спре ужасяващите си действия в Сирия.
;

Споразумението за свободна търговия с Канада - най трънливият въпрос от срещата на върха в Брюксел

Лидерите се опитват да постигнат единодушие, за да може да се финализира одобрението на този сложен договор и следващия петък канадският премиер Джъстин Трюдо трябва да дойде, за да го подпише. Провеждат се срещи между белгийския премиер и Доналд Туск и между европейските дипломати.

Самият договор ще бъде тема на разговор във втория ден от срещата на върха утре. Пречките са няколко по този сложен въпрос. На първо място това е Белгия, която не може да даде подкрепа за договора. Причината е решението на местния парламент във френскоговорящия регион на Белгия Валония да блокира договора. Причините са, че валонците искат гаранции, че ще има защита на местното население и на местните производители.

България и Румъния са другите две страни, които подкрепят търговското споразумение с Канада с резерва. Подкрепят го в замяна на падане на канадските визи за български и румънски граждани. Премиерът Бойко Борисов беше категоричен "До последно ще отстоявам позицията да паднат визите за български граждани за Канада, в противен случай няма да получи одобрение търговското споразумение".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петкова: Случващото се в енергийния сектор няма общо с предизборната кампания
Петкова: Случващото се в енергийния сектор няма общо с предизборната кампания
Най-много европейски пари за пътища, а най-малко за бизнес в Югозапада
Най-много европейски пари за пътища, а най-малко за бизнес в Югозапада