В Лондон на срещата на върха на инициативата "Берлински процес" премиерът Бойко Борисов заяви, че сега европейската перспектива на Западните Балкани е по-близо от всякога, но всички страни от региона трябва да бъдат много единни в задачите, които си поставят и изтъкна ролята на страната ни за перспективата на страните от Западните Балкани.

България е поканена на срещата като страна, която поставя Западните Балкани като основен свой външнополитически приоритет по време на европредседателството и на Срещата на върха в София. Постигнатото през последните шест месеца беше високо оценено от всички лидери, участващи в днешния форум.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Факт е, че две седмици след изтичането на нашето европредседателство, в Лондон отново всички сме заедно на тема Западни Балкани. Това е заслуга на резултатите, които дадохме по време на председателството. Колегите в изказването си, включително и Тереза Мей, започва с "Благодаря, Бойко"...

Фокусът на вниманието днес беше насочен както към развитието на транспортната, енергийната и дигитална инфраструктура, и повишаването на икономическия ръст в региона, така и към темите за сигурността и миграцията като важни елементи за стабилността.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Колко е важно тези държави, в които има и мюсюлмани, и християни, по пътя за Европейския съюз да бъдат действително интегрирани. По никакъв начин повече не бива да се допуска война в региона.

Всички държави трябва да бъдат пряко ангажирани със сигурността на външните граници на ЕС и задължението за предоставяне на убежище, посочи още Борисов.

Единственият поканен европейски лидер, който не присъства на форума днес, беше френският президент Емануел Макрон.

Премиерът Борисов обясни, че той всъщност е в Санкт Петербург, за да подкрепи националния отбор на Франция в полуфинала на Световното първенство по футбол.

© БТА
Бойко Борисов пристигна в Лондон за срещата на върха на "Берлински процес"

Бойко Борисов пристигна в Лондон за срещата на върха на "Берлински процес"

Премиерът Бойко Борисов е участник в Срещата на върха на инициативата „Берлински процес" в Лондон. Това е петата ежегодна среща, която започна с разго...