НОВИНИ

Борисов и Орбан инспектираха охраната на българо-турската граница (обобщение)

Министър-председателят Бойко Борисов и унгарският му колега Виктор Орбан инспектираха охраната на българо-турската граница при граничен пункт "Лесово". На браздата Борисов настоя Евросъюза да ни отпусне 160 милиона евро незабавна помощ за справяне с миграционната криза. В петък предстои Срещата на върха в Братислава. Страните от Вишеградската четворка ще подкрепят искането на България, заяви Виктор Орбан. Той остана впечатлен от пограничната охрана. По думите му, бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а именно на браздата между България и Турция.

Александър Марков
от Александър Марков
17:21, 14.09.2016
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Тук, на това място, се решава съдбата на Европа, а не в Брюксел. В това бяха категорични и двамата премиери. Виктор Орбан остана впечатлен от начина, по който България пази границата. Хората, които са командировани и за които се заплаща извънреден труд, техниката и оградата, обаче, струват пари, заяви премиерът Бойко Борисов. И поиска незабавна помощ от Европа.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Защото колегите виждат в какво състояние е техниката. Тя е натоварена 24 часа. Ей тия на първи поглед мънинки камъчета всъщност късат гумите, щом завали дъжд или сняг. Знаете какъв е комплектът гуми, колко струва. Акумулатори, техника. Едва 20% в момента са на терен от техниката ни. Другите са на ремонт. скок Защото те седят един до друг флаговете, ето ги. От едната страна е турският, от другата - европейският и българският флаг. И, според мен, крайно време е и двата флага да си заслужат мястото. И в петък единственото, което - Викторе, - не искам да чувам е това, че Европа е зад нас и на България ще ѝ се помага. В петък трябва да се каже - на България се помага с тези пари, 160 млн. евро и оттам се вкарваме във всички останали процедури, но това трябва българите да го чуят, иначе се наслушахме на - не сте сами, ние сме зад вас, заедно можем повече, винаги заедно, напред, ура.

Премиерът припомни, че наскоро Гърция също е получила финансова помощ.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Миналата седмица те получиха 165 млн. евро Гърция. Вярно, еврокомисарят е грък. Обаче... ние търпеливо чакаме да дойде петък.

Виктор Орбан обеща пълната подкрепа на страните от Вишеградската четворка.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Моят аргумент е много прост. Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, тогава е невъзможно да не можем да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС. Това не е толкова сложно.

Орбан допълни, че България очевидно знае как да пази границата си и не страда от наивност. Защитата на българската граница била в общоевропейски интерес, но Европа обръщала твърде малко внимание на страната ни.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: Много съм впечатлен. Свършили сте огромна работа. България очевидно охранява много сериозно границата си. Няма и следа от наивност. Явно разбирате какъв е действителният живот. Именно европейската наивност доведе над 1 млн. мигранти в Европа. Наивността в политиката е голяма грешка. Вишеградската четворка ще решим каква ще бъде помощта ни за България, след като стане ясна общоевропейската.

Бойко Борисов подчерта, че оградата по границата е не срещу Турция, а срещу мигрантите. Похвали съвместната работа с турските гранични власти. По думите му, Европа вече виждала, че добро, лошо - споразумението между ЕС и Турция дава резултат.

Бойко Борисов, министър-председател на България: И мигрантската вълна, в сравнение с отпреди 1 година, сега е в пъти, пъти по-малка и вече имаме възможност да я овладеем. Освен това и турските колеги разбраха, че с ултиматуми с най-мощната и богата икономика в света - европейската, най-големият пазар, там, където са еврата, да си поставяш ултиматум - не е в полза нито на едните, нито на другите. скок Облекчаване на визовия режим винаги може да се постигне за държавни, общински служители, корпорации, фирми, които работят с Европа. скок Както виждате, една дума от моя страна, а и снощи да кажат колегите, към Турция ние не сме отправили, щото те с нашите граничари - като си тръгна ги питайте, - как работят с аскера и на този етап са коректни.

Борисов повтори тезата си, че с война мир не се постига и е време САЩ и Русия да сложат край на войната в Сирия. Неотложно трябвало да се създадат зони за сигурност в Сирия и Либия, така че след края на войната мигрантите да се върнат по домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орбан: Унгария би подкрепила Кристалина Георгиева за ген. секретар на ООН
Орбан: Унгария би подкрепила Кристалина Георгиева за ген. секретар на ООН
Българин и холандец са задържани с 15 тона хашиш в Средиземно море
Българин и холандец са задържани с 15 тона хашиш в Средиземно море